Města kvůli suchu omezují sečení trávy. Přidávají se i Valašské Klobouky

VALAŠSKÉ KLOBOUKY – Valašské Klobouky se od července přidávají k dalším městům v kraji a mění režim péče o veřejnou zeleň. „Během horkých letních dní dostávají trávníky i ostatní zeleň ve městě pořádně zabrat. Nechceme, aby se postupně změnily ve vyprahlé plochy bez života, a tak přistupujeme k opatřením, kterými chceme tomuto stavu předejít. Vyšší trávník přirozeně déle udržuje vlhkost a snižuje teplotu svého okolí,“ vysvětlil místostarosta města Karel Ptáček.

V přípravě je i nový pasport městské zeleně, který popíše a zhodnotí aktuální stav výsadby, travnatých ploch a dřevin. „Jeho výstupem bude doporučení, jak zeleň v našem městě v reakci na klimatické změny udržovat a také obnovovat. Aktuálně přehodnocujeme všech sto dvaačtyřicet zelených lokalit, abychom mohli uzpůsobit četnost jejich sečení,“ dodal místostarosta. Cyklus sečení se tak z měsíčního změní na dvouměsíční, případně pololetní.

Do lokalit jako náměstí, sídliště a okolí hlavních silnic vyjedou sekačky jednou měsíčně, upraví se však způsob ošetření zeleně. „Nově travnaté plochy sečeme na výšku šesti centimetrů, tedy na dvojnásobek původní výšky a současně na maximum, které nám technika vůbec dovolí,“ popsal jednatel Valašskoklobouckých služeb Roman Petrůj.