Oblíbený Bolevák se změní k nepoznání

PLZEŇ – Velký Bolevecký rybník patří bezesporu k našim nejoblíbenějším přírodním koupalištím, a tak mnozí z nás jistě uvítají velkolepé plánované změny, které se pro tuto vyhledávanou rekreační lokalitu chystají.

Největší pláž Velkého Boleveckého rybníka a její okolí Ostende získá v budoucnu novou podobu. „Počítá se s nahrazením starých dosluhujících staveb novými budovami s občerstvením, převlékárnami, sprchami. Měly by se rozšířit pláž a pobytovou louka a upravit pobytové terasy. Celý prostor bude provázán sítí cest s dostatečným prostorem pro chodce i cyklisty,“ nastínil architekt Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně Josef Váně.

Vizualizace, zdroj: Město Plzeň

Pro zpříjemnění pobytu návštěvníků při břehu rybníka je navrženo nahradit nynější torzo teras takzvanými pobytovými schody, které umožní pohodlný přístup k vodě a zároveň se dají využít jako plocha pro odpočinek a posezení s výhledem na vodní hladinu. Na tyto schody by pak navazovalo nové pontonové molo, které by na rozdíl od toho současného umělo reagovat na změny výšky hladiny rybníka.

Vizualizace, zdroj: Město Plzeň

V nové studii se myslí i na zeleň, a tak se počítá také s výsadbou stromů. Nechybí v ní ani vybudování dětského hřiště či hřiště pro beach volejbal, zázemí v místě získá nově triatlonová akademie. Změní se i prostory u pláže pod Bílou Horou. Nejnovější stavba – Point na pláži Ostende by zůstala zachována, podobná stavba by mohla vzniknout v západní části Ostende ve směru od Bolevce.

Vizualizace, zdroj: Město Plzeň

Nezapomíná se ani na úpravu pláže pod Bílou Horou a jejího okolí. V plánu je náhrada současného nevhodně umístěného stánku s občerstvením stánkem novým, který bude doplněn o toalety pro návštěvníky, jež zde v současnosti chybí. Okolí stánku by doplnila nová terasa s výhledem na Velký i Malý bolevecký rybník. Studii odsouhlasila Rada města Plzně, nyní se připravuje dokumentace pro územní řízení.