Děti mají opět svátek, začalo Hračkobraní

KAMENICE NAD LIPOU – Čtrnáctý ročník tradičního Hračkobraní začal ve středu 10. července na zámku v Kamenici nad Lipou. Vaše děti a vy s nimi si můžete vybírat z desítek připravených tvůrčích dílen zaměřených na práci s přírodními materiály, vyzkoušet si zdobení keramických dlaždic, žonglování nebo vystřihování vlastních skládaček. Festival je prodejní, proto si můžete vyhlédnout tu správnou ručně vyráběnou hračku a potěšit své děti, vnoučata nebo ratolesti svých známých. Hračkobraní potrvá až do 14. července.

Letos své hračky nabízí zhruba dvě desítky výrobců, připraveny jsou dílny pro děti, spousta programů divadel pro děti i rodiny. Festivalovou prioritou je podle organizátorů snaha o zviditelnění klasické české hračky z tradičních materiálů, jako je dřevo, papír a textil.

Okénko do historie

A co vlastně má Kamenice nad Lipou společného s hračkářskou tvorbou? Pracovníky zdejšího kulturního zařízení napadlo, že by bylo dobré navázat na fungování hračkářské dílny, která v Kamenici působila v letech 1939 až 1942, než ji přemístili do Chrudimi. Přestože tu tato dílna nebyla dlouho, zůstaly tady až do znárodnění dvě hračkářské firmy. Navíc, věděli jste, že zámek více jak 50 let sloužil jako dětská ozdravovna?

Hračkobraní pořádá Správa kulturních zařízení Kamenice nad Lipou s městem a muzeem, mezi spolupracovníky patří Unie výtvarných umělců ČR, Asociace hračka a Sdružení pro hračku. Návštěvnost minulých ročníků se pohybovala okolo sedmi tisíc lidí.