Celní kontrola odhalila nelegální migranty

BRNO – Pět nelegálních migrantů objevili jihomoravští celníci při kontrole kamionu v rámci celního řízení na pracovišti v Brně-Slatině v Řipské ulici. Ve čtvrtek přibližně kolem desáté hodiny dopoledne najel do celního prostoru pracoviště ke kontrole kamion z Makedonie. Řidič zde chtěl ukončit režim tranzitu pro zboží.

Převážel kovové odlitky pro automobilovou výrobu dovážené dvěma českým a jednou polskou společností. Plomby, kterými byl nákladní prostor zajištěn, odpovídaly předloženým dokladům. Při bližším ohledání však bylo zjištěno, že byly porušeny a následně velmi dobře opraveny. Po otevření nákladového prostoru pak celníci uvnitř kromě deklarovaného zboží našli také pět cizinců ve věku od pětatřiceti do patnácti let. Všichni muži byli bez dokladů a sdělili, že jsou z Afghánistánu. Řidič Makedonec vypověděl, že o lidech v nákladovém prostoru nevěděl. „Vzhledem k tomu, že problematika nelegální migrace nespadá do kompetence Celní správy ČR, byla k případu přivolána Policie ČR. Ta po nezbytné osobní prohlídce cizince převzala k dalšímu šetření,“ sdělila mluvčí celníků Lada Temňáková.

Policisté zjistí až po výslechu s pomocí tlumočníka, jakým způsobem se otec se synem, dva bratři a další mladík dostali do nákladového prostoru kamiónu s makedonskými registračními značkami. Stejně tak musí vyslechnout sedmačtyřicetiletého šoféra náklaďáku. „S pěticí běženců bylo zahájeno správní řízení, jehož výsledkem může být správní vyhoštění z ČR. Výslech makedonského řidiče pak napoví, zda věděl o migrantech v nákladovém prostoru. Potom by musel počítat se stíháním za převaděčství,“ vysvětlil mluvčí policie Bohumil Malášek.