Chystáte se na vodu? Víme, jaká je sjízdnost řek na jihu Čech

JIŽNÍ ČECHY – V těchto dnech to zrovna k vodě moc netáhne, nicméně letní měsíce bývají ve znamení vodáckých aktivit. Sjíždění řek je v naší zemi velmi oblíbenou kratochvílí. My jsme pro vás zmapovali, jak to vypadá se sjízdností řek na jihu Čech.

Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu je aktuálně dobře sjízdná pouze Vltava. „Z Vyššího Brodu odtéká 6 metrů krychlových za sekundu. Teplá Vltava ze Soumarského mostu je zatím také sjízdná, na vodočtu je tam 52 centimetrů, minimum je 50 centimetrů,“ sdělila Kateřina Štěrbová z oddělení hydrologických předpovědí.

Na Otavě je nyní vody méně. Například v Katovicích je průtok pouze kolem 4 metrů krychlových za sekundu. Nejhorší situace je aktuálně na Lužnici. Zde na dolním úseku v Bechyni teče pouze 1,3 metru krychlového za sekundu. „Ta už je sjízdná pouze pro skalní vodáky, kterým nevadí, že budou lodí drhnout a občas budou muset loď přenášet,“ říká Kateřina Štěrbová z Českého hydrometeorologického ústavu. Na závěr také dodává, že: „Nadcházející deštivé dny by měly situaci vylepšit.“