Hlídce ujížděl motocyklista, hazardoval se životem dvou lidí

JIHLAVSKO – Policistům na Jihlavsku ujížděl v úterý 9. července devatenáctiletý řidič na motorce Kawasaki. Při velmi rychlé a riskantní jízdě ohrožoval nejen svůj život, ale také život svého o rok mladšího spolujezdce. Policejní hlídce ale neujel. Video, jak honička vypadala, najdete na FB Novinykraje.cz – Vysočina.

Policisté se služebním autem v civilním provedení měřili v úterý dopoledne dodržování nejvyšší povolené rychlosti na silnici II/602 v obci Loudilka. Kolem hlídky projela motorka s řidičem a spolujezdcem, která jela ve směru od Velkého Beranova na Řehořov. „Motocyklista projel kolem hlídky rychlostí 109 kilometrů v hodině, když nejvyšší povolená rychlost v obci je zde upravena dopravní značkou a je stanovena na 70 kilometrů v hodině,“ informovala krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Hlídka se dala za motorkáři a začala honička, která v jedné chvíli dosahovala až dvousetkilometrové rychlosti motorkáře i policejní hlídky. Nakonec motorkář zastavil na silnici II/602 u obce Vysoké Studnice. „Řidič motocyklu uposlechl výzvy a policistům sdělil, ať se nezlobí, že zkusil ujíždět, ale když viděl, že policisté jsou neustále za ním, tak ujíždění zanechal,“ uvedla Čírtková.
Policisté při kontrole zjistili, že motorkář nemá řidičák pro danou skupinu motocyklů. Dechová zkouška i test na případné drogy byly negativní. Motorka ale neměla sjednané zákonné povinné ručení.

Za první půl rok letošního roku šetřili policisté na Vysočině celkem 2 281 nehod. Na padesáti z nich měli účast motorkáři. Dva přišli o život, 11 se těžce zranilo a dalších 32 utrpělo lehká zranění.