Komu vadí tvrdá realita? Železnice varovné drastické záběry raději rozmazala. (VIDEO)

Ve středu středu 10. 7. zveřejnila Správa železniční dopravní cesty už druhý díl video kampaně Bezpečnější železnice. Je k tomu důvod. Riskování na železnici stálo v roce 2018 bez sebevražd život 212 lidí, z toho 37 mladých do 25 let. Jen v letošním roce už zaplatilo životem 106 osob, z toho 22 mladých do 25 let. Nepozornost, frajeřiny či zbytečný hazard jsou nejčastějšími příčinami těžkých úrazů dětí a mladých lidí na železnici či v jejím okolí i v době prázdnin.

Drastické záběry mají odradit od riskantního chování

Každého hloupě zmařeného života je škoda. Správa železniční dopravní cesty proto připravila v rámci kampaně Bezpečnější železnice na naše poměry nezvykle drsná, ale profesionálně dobře udělaná videa, která si kladou za cíl odradit cestující a především pak děti od nebezpečného chování při cestování vlakem, a zabránit tak jejich zraněním. Krátké příběhy jsou vždy doplněný fotografiemi následků skutečných nehod se zveřejněním reálných fotografií. U druhého videa, které publikovala ve středu 10. 7. už je rozmazala, protože prý zhruba pět procent z celkového počtu reakcí upozorňovalo na to, že je klip příliš drastický.

Prevence, nebo přecitlivělá menšina?

„Myslíme, že ani původní verze nebyla závadná, protože šlo o reálné záběry a reálné následky nehod na železnici. S těmi se setkáváme v průběhu celého roku. Podle nás do kampaně patří,“ vyjádřila se mluvčí SŽDC Radka Pistoriusová. Přesto jsou snímky rozmazané. Podle ředitele Asociace komunikačních agentur ČR Marka Hlavicy jsou drastické záběry v tomto případě naprosto přijatelné, protože se jedná o preventivní kampaň, která se nesnaží prodat produkt, ale naopak usiluje o to, aby zamezila železničním nehodám. Možný preventivní dopad takovéto reklamy je podle Hlavici významnější, než to, že by některým divákům mohly být záběry nepříjemné.

Cílovou skupinou kampaně jsou sice především teenageři, nicméně výzva k respektování pravidel bezpečnosti platí pro všechny. Nedávno sami policisté zveřejnili děsivé záběry z železničního nádraží v Šakvicích, kde 49letá žena přecházela koleje i přesto, že viděla přijíždějící vlak, který ji srazil. Její pozornost zaměstnával telefonický hovor a troubícího expresu si všimla příliš pozdě.