Plzeňský rodák Karel Gott oslaví významné jubileum

PLZEŇ – Už za dva dni oslaví mistr svého oboru a majitel zázračného hlasu, Karel Gott, neuvěřitelné osmdesátiny. Tento nestor naší populární hudby zaznamenal velké úspěchy i za hranicemi naší republiky, zvláště v německy mluvících zemích.

Mnohonásobný držitel ocenění Zlatý slavík a Český slavík se narodil v Plzni 14. července 1939. V západočeské metropoli žil s rodiči do roku 1945, poté se přestěhovali do Prahy. Vyučil se elektromontérem. V 50. letech 20. století začal vystupovat jako amatérský zpěvák a účastnil se pěveckých soutěží. Začátkem 60. let začal studovat zpěv na pražské konzervatoři. Milníkem jeho kariéry byla nabídka na angažmá do divadla Semafor v roce 1962, o rok později získal svého prvního Zlatého slavíka.

Od roku 1965 se prodalo kolem 50 milionů nosičů jeho desek, což z Karla Gotta dělá nejúspěšnějšího českého interpreta. Vydal více než 290 sólových alb v zahraničí i na domácí scéně, kromě „slavíků“ získal přes 120 televizních ocenění, osm zlatých desek, jednu diamantovou desku, opakovaně se umisťoval na prvních příčkách hitparád a prodeje desek. Nazpíval téměř 1000 písní. Čestným občanem svého rodného města Plzně se stal 2. listopadu 2009.

Mezi gratulanty k jeho významným narozeninám nemohla chybět ani rodná Plzeň. Ta mu věnovala speciální sedmnáctilitrový dřevěný soudek, naplněný dvanáctistupňovým plzeňským pivem společně s osobním gratulačním dopisem primátora Martina Baxy. Tento slavný plzeňský rodák si jej osobně převzal ve čtvrtek 11. července v Praze. Na přední straně soudku jsou vyryta slova: PLZEŇ MISTROVI.