Policisté vypluli na Dalešickou přehradu, kontrolují lodě

TŘEBÍČSKO – Věděli jste, že i čluny nebo skútry na vodní hladině musí dodržovat jasná pravidla? Právě na kontrolu jejich „řidičů“ se ve čtvrtek 11. července zaměřili policisté z Hrotovic společně se zástupcem Státní plavební správy. A výsledek? Dopadlo to nad očekávání. Nezjistili žádná protiprávní jednání. O poznání hůře dopadly kontroly o uplynulém prodlouženém víkendu, kdy policisté zaznamenali jedenáct přestupků, které vyřešili pokutami.

Kontroly se zaměřily především na dodržování plavebního řádu, a to zejména ze strany vůdců malých plavidel a dalších osob, které se pohybují na člunech nebo skútrech po vodní hladině. Pravidelné kontrolní akce policisté realizují na přehradě proto, že loni se množily případy přestupků, hlavně v rekreační zóně Dalešické přehrady.

Hrotovičtí policisté se v rámci včerejší akce zaměřili kromě kontroly pohybu plavidel po vodní hladině také na kontrolu dodržování dalších právních norem, které souvisejí s užíváním lesních pozemků a všech ostatních rekreačních ploch kolem přehrady. „Patří mezi ně například zákaz rozdělávání ohňů ve volné přírodě, zákaz stanování mimo vyhrazené stanové plochy. Kontroly se dotýkaly i parkování vozidel v blízkosti hráze a porušování dalších zákazů v blízkosti vodních toků. Zejména zákaz rozdělávání ohňů je za současných klimatických podmínek velice aktuální,“ přiblížila krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Provoz na Dalešické přehradě v posledních letech, samozřejmě hlavně v létě, stoupá. Proto policisté provádějí dohled na vodní ploše v letní turistické sezóně téměř denně. „Někteří provozovatelé motorových člunů a vodních skútrů se totiž v minulosti chovali na přehradě velice nebezpečně a svoji příliš rychlou a agresivní jízdou ohrožovali rekreanty na lodičkách, plavce, rybáře, ale i cestující na výletní lodi Horácko,“ doplnila Čírtková s tím, že během každého kontrolního dne tady loni v létě policisté zjistili velké množství přestupků.

Je potřeba dodržovat pravidla

Pravidla plavby pro majitele soukromých plavidel jsou striktně vymezena právními předpisy. Plavební provoz upravuje vyhláška o pravidlech plavebního provozu, ve které jsou upraveny nejvyšší povolené rychlosti. Na Dalešické přehradě je vymezený prostor pro koupání a pohyb plavců ve vodě. S ohledem na ochranu plavců a břehů je povolena rychlost na rozlehlých vodních plochách do vzdálenosti 50 metrů od břehu nebo od vyznačených prostor pro koupání maximálně 10 kilometrů v hodině. Na ostatních vodních cestách do vzdálenosti 25 metrů. Pro většinu plavidel to prakticky znamená plutí ve výtlačném režimu a zákaz jízdy ve „skluzu“.

„My se zaměřujeme nejen na kontrolu plavidel, ale zajímá nás také všechno, co se děje v zátokách kolem přehrady. Tam se jiným způsobem nedostaneme a lidé na to často spoléhají. Často zjistíme například nedovolené táboření, nedovolené vjezdy osobních automobilů nebo rozdělávání ohňů v lese nebo na okraji lesa. Především v současné době letního období, kdy je dlouhodobé sucho, by mohl požár, který by se vymknul kontrole, způsobit fatální následky. Proto při řešení zjištěných přestupků postupujeme nekompromisně,“ uvedl hrotovický policista Vladimír Doležal a dodal, že před pár dny přijela k přehradě skupinka cizinců, kteří zřejmě nevěděli o zákazu a v blízkosti hráze rozdělali oheň. Na jejich nebezpečné chování okamžitě upozornili rybáři a policisté vyjeli na místo, oheň už byl uhašen.

Na Dalešické přehradě budou policejní kontroly pokračovat po celou rekreační sezónu.