Psi pardubických celníků pracují i pro policii, vězeňskou službu a další bezpečnostní složky

PARDUBICE – Pardubičtí celníci disponují jako jediní v celé České republice referátem kynologie. Příslušníci se svými čtyřnohými svěřenci nepracují pouze pro potřeby domovského celního úřadu, ale také pro ostatní celní úřady v zemi a nejen pro ně. Pravidelně se účastní také kontrolních akcí a realizací trestních věcí jiných útvarů státní správy.

Celkem působí v referátu 10 služebních psů, z nichž čtyři mají specializaci „obranný“ a šest patří do kategorie s názvem pachové práce. Prvně jmenovaní slouží k ochraně příslušníků celní správy a jiných složek při služebních zákrocích. Pojem „pachové práce“ znamená jejich využití při vyhledávání zájmových komodit, jako např. drog, tabáku, lihu a bankovek.

Za první pololetí tohoto roku byli psi z kategorie „obranný“ nasazeni 108krát pro potřeby vlastního celního úřadu, 28krát jako asistence jiným celním úřadům a GŘC při kontrolách nelegální zaměstnanosti, hazardu a při realizaci trestních věcí. Pro potřeby finanční správy byli nasazeni v sedmi případech.

Ve stejném období celníci využili služební psy vycvičené na pachové práce při kontrolách na silnicích, železnicích, v provozovnách a na místním letišti 161krát. Věznice Pardubice, Vojenská policie, Policie ČR a celní úřady si vyžádaly čtyřnohé svěřence k součinnosti celkem ve 23 případech.

Co se týká úspěšnosti, tak v první polovině letošního roku zaznamenali čtyřnozí pomocníci pardubických celníků 11 úspěšných zásahů. Odhalili a označili 1550 kg tabáku, 960 ks cigaret bez platné tabákové nálepky, bankovky v nominální hodnotě 20 100 EUR a 1 860 000 Kč, desítky gramů drog a prekurzory k jejich výrobě.