Vydejte se do jihlavského muzea, výstavy mapují havířský průvod nebo zvou za pivním putováním

JIHLAVA – Co dělat v Jihlavě, když zrovna nepřeje počasí a není to úplně na koupání? Pěkné expozice a pestrá nabídka výstav jsou lákadlem do jihlavského muzea. Aktuálně tady můžete vidět hned čtyři zajímavé výstavy.

První se vztahuje k jihlavskému havířskému průvodu, který se ve městě konal v červnu. Milovníky fotografií potěší výstava S fotoaparátem za humny. V rámci třetí výstavy se můžete vydat na pivní putování Vysočinou a poslední výstava představuje snůšku ptačích druhů z Českomoravské vrchoviny. Navíc si na pokladně můžete pořídit pěkný tematický suvenýr z výletu v podobě cínové miniatury havířků.

Po dobu letních prázdnin upravilo jihlavské muzeum svoji otevírací dobu. Má otevřeno všech sedm dní v týdnu. Pondělí jako zavírací den tady neplatí.

Není pivo jako pivo aneb Pivní putování po Vysočině

Hned od pokladny se můžete vydat na prohlídku výstavy s názvem Není pivo jako pivo Pivní putování po Vysočině. Spolu s textovou částí představující na samostatných panelech jednotlivé regionální pivovary, výrobu piva, čepování piva, dělení piva dle barvy, hořkosti, podle obsahu původního extraktu mladiny nebo historii vaření piva jsou vystaveny autentické předměty a suroviny – například výčepní kohouty, půllitry, lahve, pivní tácky, ruční zátkovačka, amatérské vybavení pro domácí vaření piva, ječmen, pšenice nebo mapa pivovarů v Kraji Vysočina. Schválně, kolik místních pivovarů znáte?

Není vejce jako vejce aneb Naučná výstava vajíček ptáků Vysočiny

Narazit v přírodě na ptačí vejce se poštěstí málokdy, neboť je ptáci důmyslně skrývají. A tak se mnohdy mylně domníváme, že vajíčka musí být jenom vejčitá, ale přitom jsou i kulatá, podlouhlá, šišatá nebo hruškovitá. A víte proč? Odpověď se dozvíte na výstavě s názvem Není vejce jako vejce aneb Naučná výstava vajíček ptáků Vysočiny. Samozřejmostí je povídání o ptácích Vysočiny včetně přehledu ohrožených druhů, dále povídání o vejcích a skořápce a také se dočtete například o počtu snesených vajec a co má vliv na velikost snůšky, která se u jednotlivých ptáků liší. Vejce je zázrakem evoluce!

Fotografie Milana Slavingera

Cestu po schodech a prostory muzejních arkád až do 1. září vyplňují fotografie Milana Slavingera. Většina těchto fotografií pochází z jihlavské části Vysočiny, především z okolí Dolní Cerekve – autorova bydliště. Od toho je odvozený název výstavy S fotoaparátem za humny.

Jihlavský havířský průvod aneb archeologické muzejní havíření

Ve velké výstavní místnosti v podkroví se ocitnete na výstavě Jihlavský havířský průvod aneb archeologické muzejní havíření. Objevíte tady dětské havířské kroje a nejnovější archeologické nálezy v Kraji Vysočina. Připomenete si jihlavské horní právo a místní hornické památky a pověsti – například O obru Janovi, O hrnčíři, O ježcích, dále také hornické památky na Českomoravské vrchovině a především dnes už tradiční Jihlavský havířský průvod, který byl obnoven v roce 1999 a navázal tak na původní Hauptův havířský průvod. Historie tohoto průvodu je neméně zajímavá. Při příležitosti konání průvodu byly vydány první tři postavy z nové sběratelské edice cínových miniatur havířků, a to Korouhevník, Permoník a rokokový Havíř, které jsou k dispozici výlučně na pokladně muzea. Od roku 2018 figuruje průvod v Krajském seznamu nehmotného kulturního dědictví. Přijďte se o něm dozvědět něco více a v klidu si prohlédnout jednotlivé kostýmy, které jste třeba zavnímali při červnovém průvodu. A nezapomeňte si pořídit originální foto ve vtipném fotokoutku!