Vychutnejte si podívanou na částečné zatmění Měsíce. Žádný dalekohled nepotřebujete

BRNO – Pokud však chcete pozorovat toto vzácné přírodní divadlo dalekohledem, můžete navštívit v úterý 16. července Hvězdárnu a Planetárium v Brně. Začínají v půl desáté večer a pozorovat budou až do jedné hodiny ranní.

zdroj: astro.cz

Vše vypukne zhruba hodinu po východu Měsíce nad jihovýchodní obzor. Plný zemský stín se objeví při levém horním okraji světlého měsíčního disku ve 22:02 letního času a postupně pohltí celou jeho horní polovinu. Ta díky tomu získá nahnědlé zabarvení. Ve 23:31 nastane střed zatmění, kdy bude do plného zemského stínu ponořeno takřka sedm desetin průměru měsíčního kotouče. Od té chvíle začne stín z Měsíce zvolna ustupovat směrem k jeho pravému hornímu okraji. Konec částečného zatmění bude až druhý ve středu asi hodinu po půlnoci.

Kosmické divadlo doplní ještě pohled na dvě planety. Po pravé straně Měsíce, bude nad jižním obzorem jako jasný zářící bod viditelná i planeta Saturn v souhvězdí Střelce a jen o kousek dál směrem na západ narazíte i na mnohem jasnější Jupiter v souhvězdí Hadonoše. „Oblačnost bude na většině území jen malá a to díky výběžku vyššího tlaku vzduchu, který bude počasí u nás ovlivňovat a ve kterém se bude oblačnost většinou rozpouštět. Viditelnost částečného zatmění Měsíce bude na většině území dobrá pouhým okem,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová. Obecně platí, že lepší pozorování oblohy je v místech, kde je menší světelné znečištění, tedy spíše v horských a méně obydlených oblastech.