Architektonická soutěž na řešení Štěpnic už zná vítěze

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Ve čtvrtek 18. července představí město veřejnosti návrhy architektů na řešení Štěpnic. Návrhy v rámci soutěže „Centrum Štěpnice – Uherské Hradiště“, do kterých bylo v uplynulých čtyřech měsících zasláno šestnáct prací, budou do 27. srpna vystaveny v chodbě bývalé jezuitské koleje na Masarykově náměstí. Po otevření obálek a odtajnění autorství vyšlo najevo, že nejvíce porotu zaujali vsetínští autoři návrhu číslo dvanáct Milan Chlápek a Jan Chlápek.

Cílem soutěže bylo nalezení nejvhodnějšího konceptu ztvárnění a revitalizace centra obytného souboru sídliště Štěpnice. Posouzení si vzala na starost odborná porota pod vedením Davida Mikuláška z České komory architektů, která rozhodovala v rámci tříkolového, přísně anonymního systému hodnocení.

Soutěž město vypisovalo s tím, že vítězný koncept bude startovacím impulsem ke koncepční proměně a revitalizaci Štěpnic. „Především šlo vytvoření důstojného a přitažlivého vstupu do celého obytného souboru, vhodné a kvalitní funkční a prostorové využití centra sídliště, ale i komplexní přeměnu objektu nákupního střediska,“ vysvětlil starosta města Stanislav Blaha. Autoři se také měli zaměřit na navýšení kapacity parkovacích míst, vytvoření kvalitního centrálního prostoru k trávení volného času, kultivaci a revitalizaci zadního zásobovacího traktu nákupního střediska a prostoru orientovaného do Zahradní ulice včetně řešení plochy areálu bývalých jeslí.

Oproti ostatním projektům návrh vsetínské dvojice zvítězil přesvědčivým architektonickým zpracováním a čistotou řešení. Podle vedoucího útvaru městského architekta Aleše Holého autoři rozdělili současné nákupní středisko na dvě oddělené části s nadstavením budov o jednu úroveň, na místě současného betonového parkoviště pak navrhli nový polyfunkční dům s podzemní parkovací kapacitou. „Další podzemní parkování jsou potom podle návrhu pod objekty na místě bývalých jeslí,“ popsal Holý. Celkem by tak vzniklo skoro tři sta parkovacích míst.