Celníci zadrželi ve Vsetíně dvě a půl tuny neznačeného tabáku

Zdroj: Celní úřad pro Zlínský kraj

VSETÍN – Původně rutinní pátek připravil zlínským celníkům nečekaný objev. „Během jejich přesunu do dalšího místa nařízené kontrolní činnosti zaznamenali otáčení dodávkového vozidla zahraniční imatrikulace v prostoru autobusové zastávky v katastru obce Vsetín, které následně podrobili celní kontrole,“ uvedl tiskový mluvčí Celního úřadu pro Zlínský kraj Dušan Janiš. Následná prohlídka odhalila téměř dva a půl tuny neznačeného řezaného tabáku.

Řidič cizí státní příslušnosti před prohlídkou tvrdil, že o obsahu dodávky nic neví. Podle instrukcí jej pouze převážel z Polska na Vsetínsko. Stejně vyhýbavě reagoval na dotaz, kde bylo zboží naloženo. „Při následné prohlídce nákladního prostoru vozidla bylo zjištěno, že je prakticky téměř zaplněn pytli obvykle určenými k přepravě obilí. Co však kolegy upoutalo, byla lehká tabáková vůně,“ popsal Janiš.

Když byl řidič opětovně vyzván, aby upřesnil povahu nákladu, tvrdil, že se jedná o krmivo pro zvířata. Po chabém vysvětlení se celníci rozhodli prozkoumat obsah pytlů a odhalili tak utajované zboží. „Konkrétně neznačený řezaný tabák, což následně již poněkud rezignovaně potvrdil kroucením hlavy a krčením ramen i řidič kontrolovaného vozidla,“ sdělil Janiš.

Celkově celníci objevili sto pětapadesát kusů pytlů o hmotnosti téměř dva a půl tuny. Uvedené množství představuje únik na spotřební dani v hodnotě přes pět milionů korun. „S ohledem na míru společenské nebezpečnosti daného jednání byl případ postoupen orgánům činným v trestním řízení s podezřením na spáchání trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby,“ uzavřel Janiš.