Chodský hrad čeká zabezpečení proti další zkáze ohněm

DOMAŽLICE – Bylo to 20. dubna 1995, kdy majestátní budovu Chodského hradu zachvátily hladové ohnivé jazyky a rozpoutaly své dílo zkázy. Požár zde tehdy způsobil škodu za třicet milionů korun.

Tehdy byl hrad právě před dokončením generální rekonstrukce, když došlo k této náhlé tragédii. Oheň zcela zničil spousty muzejních exponátů, přes sto jich bylo poškozeno a musely být pracně restaurovány. Hasiči svým obětavým zásahem, na kterém se podíleli i furthští kolegové, stačili naštěstí ještě mnohé uchránit.

V současné době vrcholí přestavba bývalé restaurace v Chodském hradu na nové informační centrum. Městská rada řeší záležitosti ohledně vybavení interiéru a již schválila zadání k veřejným zakázkám. „Jde o položky z oblasti IT, elektro vybavení a nábytku,“ upřesnil místostarosta Domažlic Stanislav Antoš.

Aby se neopakovala podobná nešťastná událost, jako byla ta výše zmiňovaná v roce 1995, radní zároveň schválili důležitou smlouvu o připojení elektrické požární signalizace v Chodském hradu na pult centrální ochrany Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje.

Přesný termín otevření nového městského infocentra pro veřejnost zatím není stanoven. Je však jisté, že v době konání srpnových Chodských slavností bude ještě v provozu nynější informační centrum nedaleko radnice.