Dávejte pozor na děti! Víte, co dělají o prázdninách?

OLOMOUCKÝ KRAJ – Rodiče, víte, co právě dělají vaše ratolesti? Letní měsíce znamenají chvíle volna. Děti, které zrovna tráví volný čas bez dohledu dospělých, je potřeba poučit o bezpečném chování. Když jsou zrovna venku, mohou být více v kontaktu s cizími lidmi.

Policie v posledních dnech prošetřovala případ, kdy měl cizí muž na Olomoucku lákat děti do auta. „Vzhledem k tomu, že se objevily v některých médiích zprávy o pohybu podezřelého muže, který by se měl pohybovat v okolí obce Náklo, a měl k sobě lákat malé děti do auta, považujeme za povinnost informovat veřejnost o zjištěných skutečnostech,“ uvedla policejní mluvčí Irena Urbánková.

Podle jejích slov eviduje obvodní oddělení v Litovli jedno oznámení z minulého týdne, kdy dospělí lidé nabízeli dvěma dívkám svezení v autě. „K události mělo dojít dne 4. července ve večerních hodinách u obce Střeň. V dané věci se jednalo o skutečnost, kdy u dvou nezletilých dívek zastavilo vozidlo, jehož posádku tvořil pár muže a ženy ve věku okolo 22 až 23 let. Dívek se zeptali, zda nechtějí svézt vozidlem na přírodní koupaliště Náklo. Když dívky odmítly, zeptal se jich pár, zda nechtějí alespoň bonbony či něco na pití. I na toto dívky uvedly zamítavou odpověď,“ popsala Urbánková.

Při komunikaci s dívkami nedošlo ani k vystoupení obou dospělých z vozidla, dívky nebyly k ničemu nuceny, nikdo z posádky vozidla je fyzicky nekontaktoval. Dívkám se pouze posádka vozidla zdála nepřirozeně veselá. Po krátké komunikaci odjelo vozidlo směrem k Náklu.

I když se vlastně nic nestalo, upozorňují policisté na bezpečné chování během letních prázdnin. V případě, že se dozvíte o nestandardním chování cizích lidí vůči svým dětem, obraťte se ihned na linku 158.