Deskové hry hýbou Zlínem. Vstupte do světa kostek, figurek a hlavolamů!

ZLÍN – Není tomu příliš dávno, kdy stolní či deskové hry patřily téměř výhradně dětem. Snad každá domácnost měla schované nějaké to pexeso, domino a Člověče, nezlob se. Při troše štěstí byste snad narazili i na Dostihy a sázky nebo dokonce Monopoly. V posledních letech ale zažívají „deskovky“ neobvyklý boom. Jejich tvůrci cílí na všechny věkové skupiny, a nezkušený hráč se tak ztrácí v záplavě strategií, postřehovek, únikovek, her karetních, závodivých, vědomostních nebo logických. Deskovky už nejsou jen infantilní zábavou, ale společenskou událostí.

Moderní deskové hry nenabízí pouze lehkou zábavu na deštivá odpoledne. Svou náročností konkurují šachu, rozvíjí postřeh i důvtip a umožňují ponořit se se svými spoluhráči do fantastických světů. Během vteřiny se tak můžete stát obchodníkem s nemovitostmi, vesmírným cestovatelem, středověkým osadníkem nebo objevitelem, vydat se na cestu labyrintem nebo po stopách zločinu.

S vášní pro hru se setkávají i hráči ze Zlína a jeho okolí. Kavárny a bary v krajském městě začínají čím dál častěji vítat skupiny hostů vysedávajících po večerech se sklopeným čelem nad hromádkami figurek a karet. Od loňského prosince jejich milou závislost podpořila nově otevřená půjčovna na Vodní ulici s názvem LudoThèque, nebo chcete-li „ludotéka“.

Knihovna her

S nápadem otevřít prostor, kde by si návštěvníci mohli zapůjčit společenské hry stejně jako v knihovně, přišla majitelka Iveta Brabcové po pracovním pobytu ve Švýcarsku, kde se s podobným konceptem setkala poprvé. Sama ale přiznává, že ji nadšení pro hry provází celý život. „Začínali jsme s bratrem na pexesu a Člověče, nezlob se a doprovázelo nás to celé dětství. Pak začala má vášeň a začala jsem si deskovky sama kupovat.“ Nyní v ludotéce nabízí sbírku sto sedmdesáti různých her.

Možnost zapůjčit si mnohdy finančně náročné hry láká velmi specifickou cílovou skupinu. S cílem dostat děti od monitorů, rozvíjet jejich představivost, postřeh, komunikační dovednosti a spolupráci míří do herní knihovny stále více rodičů. „Mám tady pár zákazníků, kteří jsou vyloženě hráči a jdou pro náročnější strategické hry, ale většinou jsou to mladé maminky s dětmi školního věku,“ prozradila Iveta Brabcová.

Kdo unikne, vyhraje

Pokud jste hvězdou domácích herních klání, máte hned několik možností, kde ve Zlíně prověřit své schopnosti proti jiným hráčům. Přízvisko hráčského doupěte si bezpochyby vybudovala Velkokavárna Gulliver, která ve spolupráci s LudoThèque pravidelně nabízí prostor přátelským kláním. Večerní deskohraní má za sebou i Kafé ZÁMEK nebo Sklep 33, v němž se organizace ujali studenti prvního ročníku zlínské Fakulty managementu a ekonomiky.

Pokud chcete zažít vzrušující večery, kdy jde o krk nejen vaší hráčské pověsti, ale celému týmu, vyzkoušejte „Únik ze světa“. Pod tímto názvem vytváří bar Nový Svět spolu s Ivetou Brabcovou neopakovatelné herní večery s „únikovkami“, hrami, které se stávají fenoménem poslední doby. Soutěžní týmy mají za úkol co nejrychleji vyřešit logické úkoly, rozplést tajuplné záhady, překonat všechny nástrahy a dostat se do cíle jako první. Stačí jen trocha důvtipu a notná dávka hráčského zapálení a zlínské deskové večery mohou patřit i vám.