Havárie kamionu uzavřela dálnici na Kroměříž. Uniklé chemikálie poleptaly řidiče

KROMĚŘÍŽSKO – Únik koncentrované kyseliny sírové doprovázel ranní nehodu kamionu převážejícího barely s nebezpečnou chemikálií na dvoustém padesátém sedmém kilometru dálnice D1 ve směru na Kroměříž. „Z nákladního prostoru uniklo asi dva tisíce litrů chemikálií z přepravních plastových kanystrů a kontejnerů,“ upřesnil mluvčí HZS Zlínského kraje Roman Žemlička. Nehoda si vyžádala zranění řidiče, který náklad převážel.

Kolem půl osmé dorazily k události jednotky profesionálních hasičů z Kroměříže a ze Zlína. U vozidla se nacházel řidič kamionu, kterému uniklá látka poleptala obě horní končetiny. „Hasiči řidiči poskytli první pomoc a předali ho do péče zdravotnické záchranné služby, která ho převezla do nemocnice,“ sdělil Žemlička.

Hasiči provedli protipožární opatření a vytyčili zónu, ve které prováděli likvidační práce. Od dvoustého třiapadesátého kilometru tak musela být dálnice uzavřena. „Na hranici nebezpečné zóny byl zřízen nástupní prostor pro zajištění sil a prostředků před přímým nasazením do nebezpečné zóny,“ popsal průběh zásahu Žemlička. Hasičům se následně podařilo zabránit dalšímu úniku chemikálie z poškozených nádob. Oblast zasypali neutralizační látkou a vyčistili vodním proudem.

Na místo nehody byl povolán i pracovník životního prostředí, který provedl odběr vzorků. Dálnice byla otevřena až před půl dvanáctou, kdy jednotka dobrovolných hasičů z obce Rataje dokončila dočištění komunikace.