Ještě nemáte pro své dítě letní tábor? Nabídka je široká!

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Pracujete od rána do večera, dovolená v nedohlednu a vaše dítě se nudí doma? Pak je na čase poslat ho na tábor. Můžete si vybrat z táborů v budovách, stanových, putovních, dvoutýdenních, třítýdenních, organizátorů je nepočítaně. Ve Středočeském kraji máte možnost vybírat i z různých pobytů, ať už  je vaše dítě zaměřené spíš umělecky, vědecky nebo sportovně. Posledně jmenované určitě nadchne například tábor, kde se vyučuje dnes tolik populární parkour. Ten pořádá Tary Camp z Říčan. 

Při výběru toho opravdu správného tábora byste si ale měli nejprve odpovědět na deset otázek, abyste si byli jisti, že je vaše dítě v dobrých rukách. Na správném táboře by totiž měla všechna tato doporučení platit současně…

  1. BEZPEČNOST – Bude tábor pro naše dítě bezpečný?

Každý provozovatel i hlavní vedoucí tábora by měl mít na zřeteli především bezpečnost svěřených dětí a vedoucích. Správný tábor je nahlášený na příslušnou hygienickou stanici, místním zdravotnickém zařízení a také na obecním úřadě.

Zodpovědní vedoucí dbají o bezpečnost dětí při všech táborových činnostech a jsou před konáním tábora o bezpečnosti řádně proškoleni – o čemž má jistě hlavní vedoucí zápis.

Každý správný tábor má „táborový řád“, který budou znát a dodržovat děti i vedoucí.

Zeptejte se hlavního vedoucího na to, zda jsou vedoucí řádně proškolení (budou se na táboře stavět lanové překážky? – Mají vedoucí příslušná oprávnění?) a jak je tábor připraven na mimořádné a nouzové situace (leží tábor blízko potoka? Nehrozí velká voda?).

  1. CENA – Co všechno zahrnuje cena tábora?

Cena tábora by neměla být rozhodujícím kritériem pro jeho výběr. Nemůžeme vám ani poradit, jaká cena tábora je nízká a jaká už moc vysoká. Na správném táboře je cena stanovena tak, že děti ani rodiče již nebudou mít v souvislosti s táborem a jeho programem žádné další výdaje. Musíte mít jistotu, že kapesné, které dítěti dáte s sebou, využije jen pro svoji vlastní potřebu a ne za nejrůznější doplatky za program. Nejdůležitější by pro vás měla být informace, zda je inzerovaná cena tábora konečná, nebo zda vás čekají další výdaje s táborem spojené. Nebojte se zeptat na všechny podrobnosti o ceně hlavního vedoucího tábora. Pokud jste si vybrali správný tábor, jistě vám všechno rád vysvětlí.

  1. DŮVĚRYHODNOST – Je organizátor tábora důvěryhodný?

Tohle je asi nejtěžší otázka ze všech a odpověď na ni asi nebude vždy zcela objektivní. Nicméně je důležité zajistit si o provozovateli tábora dostatek informací.Nejlepší pochopitelně je poslat dítě na tábor, který vám doporučí známí na základě vlastních zkušeností – to jsou vždy nejlepší reference. To se vám ale vždy nepodaří.

Důležité je mít možnost se na vše podrobně vyptat hlavního vedoucího nebo provozovatele tábora. Pokud nic neskrývají, jistě vám poskytnou všechny požadované informace.

  1. HYGIENA – Vyhovuje tábor přísným hygienickým předpisům?

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 106/2001 Sb. o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti ve znění vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 148/2004 je základním předpisem, kterým by se každý správný tábor měl řídit. Tento předpis stanovuje přísná pravidla pro provoz tábora z hygienického a zdravotního hlediska (výběr tábořiště, ubytování účastníků, stravování, zdravotní dokumentaci atd.).

  1. INFORMOVANOST – Máme o táboře dostatek informací?

Provozovatel nebo hlavní vedoucí správného tábora mají snahu poskytnout vám dostatek informací dlouho před začátkem tábora. Dobrá komunikace mezi vámi a provozovatelem tábora je vždy základem oboustranné spokojenosti. 

  1. KVALIFIKACE – Mají vedoucí odpovídající kvalifikaci?

V žádném právním předpise není v současné době zakotvena povinnost pro hlavní vedoucí ani další pracovníky tábora absolvovat jakékoli školení (výjimkou je pouze zdravotník). Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy poskytuje některým provozovatelům dotaci na pořádání letního tábora – u takových táborů vyžaduje, aby hlavní vedoucí absolvovali školení akreditované MŠMT.Správný tábor mám kvalifikované vedoucí – absolvovali příslušné školení nebo nají dostatek zkušeností ze své dlouhodobé práce s dětmi.

  1. PROGRAM – Jaký je program tábora?

Co by to bylo za tábor, kdyby neměl předem připravený program! Správný tábor má předem připravený rozmanitý program s celotáborovou hrou.

  1. ROZVOJ – Přinese našemu dítěti tábor něco nového? Správný tábor přináší dítěti nové znalosti a formuje jeho hodnoty a životní postoje. Je tak pro dítě přínosem ve všech směrech. Na tábor neposíláte dítě ani za trest, ani přečkat část prázdnin. Správný tábor umožní dítěti rozvíjet jeho osobnost a kromě hezkých zážitků z programu by mu měl přinést také nové znalosti a zkušenosti. Na správném táboře se dítě naučí samostatnosti a je schopné řadu problémů řešit bez rodičů – tím získává, kromě samostatnosti, také tolik potřebnou sebedůvěru a chuť se o problémech bavit a vyjadřovat svoje názory. To všechno jsou vlastnosti, které využije ve škole nebo v běžném životě.
  1. STRAVOVÁNÍ – Bude na táboře zajištěno kvalitní stravování?

Strava 5x denně a neomezený pitný režim jsou samozřejmostí každého správného tábora. Kuchyně i uskladnění zásob potravin musí odpovídat hygienickým předpisům. 

  1. ZDRAVOTNÍ ZAJIŠTĚNÍ – Bude na táboře kvalifikovaný zdravotník?

Stejně jako na bezpečnost dětí i vedoucích dbá jistě hlavní vedoucí i na zdraví všech účastníků tábora. Na každém táboře by měl být po celou dobu přítomen zdravotník, který se účastní táborového programu a je vždy připraven pomoci. Takový zdravotník musí projít příslušným školením, a má tedy oprávnění k výkonu funkce zdravotníka na dětských zotavovacích akcích. Vaší povinností je před nástupem na tábor zajistit lékařskou prohlídku dítěte a předat zdravotníkovi prohlášení o bezinfekčnosti dítěte.

Pokud jste narazili na správný tábor, jistě je vše v pořádku a zdravotník od vás bude prohlášení o bezinfekčnosti a další informace vyžadovat.