Neuvěřitelné! Dodávka čtvrt tuny vadného masa mířila na dětský tábor

JIHOČESKÝ KRAJ – Veterinární inspektoři z Jihočeského kraje v závěru minulého týdne znehodnotili čtvrt tuny masa a masných výrobků, které byly přepravovány v nevyhovujících podmínkách. Ještě horší je však fakt, že maso mělo být určeno ke konzumaci dětmi na jednom z jihočeských táborů. Dodávka se k nim tedy naštěstí nedostala.

Státní veterinární správa dnes přišla s informací, že byli celníky přizváni ke kontrole dodávky přepravující potraviny. Kontrola byla prováděna na parkovišti na okraji Tábora a bylo při ní zjištěno, že vozidlo přepravovalo v nevyhovujících podmínkách čtvrt tuny masa a masných výrobků.

„Přepravní prostor vozidla přitom nebyl vybaven chladícím zařízením pro přepravu chlazených nebo mražených potravin. To se také již projevovalo na přepravovaných produktech, které byly částečně rozmražené a vytékala z nich tekutina,“ stojí ve zprávě Státní veterinární správy.

Konkrétně se jednalo o nejrůznější partie vepřového masa o celkové hmotnosti 105 kilogramů, dále o 62 kilogramů drůbežího masa, 50 kilogramů masných výrobků a 34 kilogramů mletého nebaleného masa. „Maso, mleté maso a krájené masné výrobky nebyly navíc označené a chyběly k nim doklady. Přepravce nebyl u Krajské veterinární správy registrován,“ uvádí Státní veterinární správa.

Potraviny navíc mířily na jeden z dětských táborů, který se na jihu Čech konal. „Jelikož potraviny přepravované za výše popsaných podmínek představují velké riziko pro zdraví spotřebitelů, byla celá zásilka na místě znehodnocena barvou,“ uvádí zpráva.

Státní veterinární správa znehodnotila čtvrt tuny masa a masných určených pro dětský tábor na jihu Čech (zdroj Státní veterinární správa)

Provozovatel se tímto dopustil porušení zákona o potravinách a hrozí mu pokuta ve výši až jednoho milionu korun. „Ve věci byl podán také podnět k prošetření Krajské hygienické stanici,“ dodává k celému případu Státní veterinární správa.