Počet vojáků v Chrudimi se zdvojnásobí, vznikne zde výsadkový pluk

CHRUDIM – Z elitního chrudimského 43. praporu vznikne výsadkový pluk. Ten se stane základem síly okamžité reakce.

Od října 2020 se Chrudim stane sídlem nově vzniklého výsadkového pluku, síly okamžité reakce Armády České republiky. Základem mu bude 43. výsadkový prapor Chrudim, který zde pod současným názvem působí od roku 2014. Jde o lehký výsadkový prapor typu Komando, který je v Armádě České republiky jedinou jednotkou svého druhu.

Počet vojáků v Chrudimi se po transformaci zdvojnásobí. Dojde i k modernizaci zázemí a výstavbě nových objektů. Armáda ČR bude v Chrudimi investovat jen v první fázi cca 220 milionů Kč a plánuje, že nejpozději v roce 2026 by noví výsadkáři měli být připraveni k nasazení do akce. Většina nových vojáků by měla být přijata z civilu. Vznik pluku bude podle chrudimské radnice významným přínosem i pro občany města.

Na včerejší společné tiskové konferenci města a armády uvedl velitel Organizačního jádra výsadkového pluku Ivo Zelinka, že v areálu kasáren vznikne v příštích letech parkovací dům s kapacitou pro 350 vozidel, na jižní straně areálu venkovní parkoviště s kapacitou 150 vozidel. Nový vjezd do areálu umožní bezpečný vjezd a výjezd z areálu a sníží hlučnost. V kasárnách budou rozšířeny a modernizovány budovy štábu, skladu, kuchyně a další. Přístavbou o jedno patro se navýší kapacita ubytovny pro vojáky o 150 míst.

V areálu letiště vznikne venkovní parkoviště s kapacitou 100 vozidel s možností využití i pro veřejnost při předem sjednaných a naplánovaných veřejných akcích, u letiště vznikne tunelová střelnice, opraven bude hangár. Od roku 2025 začne výstavba sportovního areálu – sportovní haly s kapacitou 250 diváků a veškerým příslušenstvím, včetně posilovny, aerobní místnosti a atletického oválu. Sportoviště budou primárně určena pro vojenský výcvik, ale při předem sjednaných podmínkách (bez omezení vojenského výcviku) je bude možné využít i pro veřejný provoz.

U letiště také vznikne muzeum výsadkových vojsk. „Prioritní variantou je výstavba muzea s neomezeným přístupem veřejnosti včetně parkovacích ploch, toalet a podobně,“ dodal velitel Zelinka.

Foto: Armáda ČR