Umění afrických řezbářů představí zlínská zoo již pošesté

ZLÍN – Oblíbené sympozium afrických umělců se i letos vrací do areálu ZOO Zlín. Zatímco řezbáři z Nigerie budou v areálu zahrady tvořit již pošesté, teprve podruhé se představí umělci z Gabonu. Jejich první výtvory mohou návštěvníci obdivovat v prostoru pavilonu afrických kopytníků. Zahlédnout sochaře při práci můžete až do konce srpna.

Se svými návrhy přicestovali i Jean de Dieu Mayombo a Joseph Landry Moubele Bingoulou z Gabonu. „Během šesti týdnů gabonští řezbáři zhotoví skutečně jedinečné sochy pojmenované Iboga a Voyage, dále pak sochy představující tradiční africké masky a také odpočinkovou lavici ve tvaru krokodýla,“ slibuje ředitel zoo Roman Horký.

Zdroj: Zoo Zlín

Kromě návštěvníků sledujících řemeslníky při práci si pobyt v zahradě užívají i sami hosté. „Jsme moc rádi, že jsme se po roce vrátili zpět do zlínské zoo. Nejprve jsme si prošli celý areál a potěšilo nás, jak naše loňské sochy v areálu vynikly. Rybář a člun u expozice lvů, lavice ve tvaru krokodýla u zastávky vláčku nebo africká maska u sezónního vstupu, jejich umístění je skutečně skvělé. Věříme, že i ty letošní sochy budou ozdobou areálu krásné ZOO Zlín,“ pochvaloval si řezbář Jean de Dieu Mayombo.

Na louce před pavilonem žiraf již pracují i nigerijští řezbáři. Většinu velkých soch v areálu má na svědomí Hama Boubacar, který do Zlína zavítal letos pošesté. „Například žirafu u sezónního vstupu, hrochy u restaurace Limpopo nebo nosorožce v přístřešku u nosorožců vytvořil právě Hama. Dohromady to představuje téměř tři desítky soch,“ potvrdil ředitel Horský.

On a jeho kolega Moussa Hassane Dabeye tento rok vyřežou šest nových soch. Právě teď dokončují práce na pětimetrové žirafě. Další kmeny pak plánují přetvořit ve dvě žirafy, dva hrochy s mládětem a jako poslední vyřežou dřevěnou sochu želvy. „Nesmírně rád se do zlínské zoo vracím. Nejen kvůli tvorbě soch, ale také kvůli lidem. Cítíme se tu velmi příjemně, umíme už i spoustu českých slov. A doufám, že stejně tak příjemně působí i naše sochy na návštěvníky zahrady,“ řekl se širokým úsměvem Hama Boubacar.