Po ztracené houbařce seniorce na Klatovsku vypukla pátrací akce

KLATOVSKO – Nevinný sběr hub u Zhůří mezi Kochánovem a Starou Hutí na Hartmanicku se včera v odpoledních hodinách změnil v nečekané životní drama devětašedesátileté ženy a její dcery, která se obávala o její život.

Obě si spolu vyšly na houby. Během této kratochvíle však matka v lese ztratila orientaci a náhle se ztratila. Bloudila a ještě ke všemu se ji skoro vybil mobil. Vzhledem k tomu, že je vážně nemocná, dostala dcera strach o její zdraví i život a zavolala na policii.

Na místo policisté svolali pátrací akci, do které bylo zapojeno několik hlídek z různých oddělení a byl připraven i policejní vrtulník. Nakonec vše dobře dopadlo díky muži, který podal policii cenné informace. „Podle sdělení občana se měla žena nacházet několik kilometrů za obcí Hartmanice, kde byla skutečně hlídkou policistů vypátrána krátce po patnácté hodině,“ konstatovala policejní mluvčí Dana Ladmanová.

Doporučení Policie ČR:
V uplynulých letech policisté na Klatovsku pátrali po několika osobách ztracených při hledání hub v lesních porostech. Policisté realizovali pátrací akce, do kterých byli zapojeni policisté z pořádkové služby, policejní psovodi i vrtulník. Houbařům doporučujeme, aby navštěvovali místa, která znají. I zkušeným sběračům hub se může stát, že zabloudí.

Než se vydáte na procházku do lesa či sběr hub:
• nosit při sobě telefon s dostatečně nabitou baterií – především rada pro starší občany pro případ, že dojde ke zranění nebo nevolnosti či ztratí orientaci a mohou přivolat pomoc
• kompas i podrobnou mapu, když neznáte dokonale okolí
• oblečení, pokud dojde ke změně počasí v průběhu pohybu v lesních porostech
• nemocní, kteří užívají pravidelně léky, vzít s sebou
• mít u sebe dostatečné množství potravin a tekutin.