Statečný muž se pokoušel zadržet zlodějky, ty na něj poštvaly psa

JIHLAVSKO – Dramatický případ krádeže a následných okolností se odehrál v závěru května v jednom z jihlavských obchodních domů. Dvě díky v prodejně ukradli chlazené masné výrobky za zhruba 600 korun a odešly bez placení. Zaměstnankyně prodejny se vydaly za nimi a pomoc jim nabídl kolemjdoucí muž, který se dívky, pohybující se v přilehlé ulici prodejny, pokoušel zadržet a přivést zpátky k obchodnímu domu. Zlodějkám však na pomoc přišel 18letý mladík se psem, který nakonec muže napadl a pokousal ho na ruce.

„Pes muže napadl a pokousal ho na ruce, přesto se muži podařilo mladíka na místě zdržet. Obě dívky z místa se psem utekly. Na svědkyni, která je sledovala, se ještě znovu snažily poštvat psa a na ženu házely kameny. Násilné jednání trojice ukončili až přivolaní policisté,“ informovala policejní mluvčí Jana Kroutilová s tím, že mladík a obě dívky skončili na policejním oddělení a pes, kříženec středního vzrůstu, putoval do útulku.
Napadený muž utrpěl zranění a musel být ošetřen v nemocnici. „Jeho léčení si vyžádalo několik týdnů a k závažnějšímu následku na jeho zdraví nedošlo jen shodou okolností, zejména aktivní obranou napadeného muže,“ dodal Jakub Pivoňka, komisař oddělení obecné kriminality.

Kriminalisté událost prověřovali, shromažďovali důkazy a tento týden v Jihlavě všechny tři podezřelé zadrželi. „Po mladší šestnáctileté dívce bylo vyhlášeno pátrání, protože utekla ze zařízení pro mládež, a kriminalistům se ji podařilo vypátrat,“ doplnila Jana Kroutilová.

Policejní komisař zahájil trestní stíhání všech tří zadržených. „Osmnáctiletý muž byl obviněn ze zločinu vydírání spáchaného se zbraní a přečinu ublížení na zdraví, v obou případech spáchaných na svědkovi a dále ze spáchání přečinu výtržnictví,“ řekl Radomír Němec, vedoucí oddělení obecné kriminality. Zbraní se v tomto případě rozumí pes. Jedná se o recidivistu, který byl v minulosti soudně trestán za majetkovou ale i násilnou trestnou činnost, naposledy byl odsouzen letos v květnu. Obě dívky čelí obvinění z provinění vydírání spáchaného se zbraní a provinění ublížení na zdraví, v obou případech spáchaných na svědkovi a dále ze spáchání provinění výtržnictví. Starší z obviněných dívek již byla soudně trestána za majetkovou trestnou činnost a byla tak navíc obviněna ještě ze spáchání provinění krádeže.

Mladší z dívek policisté předali zpátky do zařízení pro mládež. Také druhá dívka je stíhána na svobodě. Obviněný mladík skončil ve vazební věznici.