Vstupte do Výpustku! Tajného a přísně střeženého podzemí

Jeskyně Výpustek v Moravském krasu je labyrintem podzemních chodeb a velkých proměn. Neočekávejte rozsáhlé podzemní sály s krápníkovou výzdobou. Historii, jakou má Výpustek, nemá žádná jiná jeskyně u nás. V pravěku zde žili lidé a zvířata, později ji objevili badatelé a nakonec tichý svět krápníků obsadilo vojsko – nejprve prvorepublikové, po ní německá okupační a nakonec československá lidová armáda. Vojáci definitivně odešli v roce 2001 a z jeskyně se stal cíl turistů.

Zpozorněte! Pancéřované dveře se otvírají

Přístup do podzemí je ukryt za vstupní halou, kde je instalovaná výstava o historii Výpustku, s bohatou fotodokumentací a expozicí zajímavých předmětů, například lebky jeskynního medvěda. Odtud je vchod do přísně utajovaného betonového protiatomového krytu, budovaného od roku 1961 do rozlehlé chodby. Pocítíte lehké mrazení po těle, a to nejen z chladného prostředí jeskyně. Prostory bunkru si může podrobně obhlédnout, uvidíte zde velitelské stanoviště, vojenské palandy, dílny a pracovny včetně technologické části krytu, kde bylo zařízení pro přežití v bunkru.

S průvodcem opustíte vybetonovaný úkryt a vstoupíte do mohutné jeskynní chodby, kde byly kdysi dávno nalezeny kosterní pozůstatky zvířat, například jeskynního medvěda. Jeho model v životní velikosti spatříte v Medvědím sále. Ani zde žádnou krápníkovou výzdobu nehledejte. Ta byla zničena těžbou fosfátové hlíny a vybudováním muničního skladu za první republiky. Došlo k ostřelování jeskynních výstupků, aby zde mohlo projet i nákladní auto.

Německá armáda využila jeskynní prostory k vybudování továrny na výrobu částí leteckých motorů. Zůstal tady po ní zajímavý exponát – pozůstatek kotelny, která sloužila k vytápění studených jeskynních prostor.

Vaše cesta kdysi tajným územím pokračuje do Jindřichova sálu, kde můžete na stropě spatřit charakteristickou krápníkovou výzdobu a mladá narůstající krápníková brčka. A jelikož jste navštívili krajinu propastí, na závěr prohlídky na vás čekají hned dvě. Pohleďte do hloubky až 20 metrů.

Putujte jako speleologové od pravěku až po současnost

V areálu jeskyně Výpustek je pro vás instalována nová unikátní interaktivní expozice s názvem „Jeskyně a lidé“. Staňte se na chvíli speleology a vydejte se na průzkum jeskyně od prehistorické doby přes období druhé světové války až po současnost. Čeká vás poutavá výstava s audiovizuálním pořadem, dotykovými obrazovkami a videoprojekcí. Prohlédnete si například historické stroje, jimiž se měřila teplota, vlhkost a další parametry v jeskyni. Na historické mapě Moravského krasu z roku 1840 uvidíte jen malou část jeho podzemí. Dnes se odhaduje, že je v krasu až 1 100 jeskyní.

Jeskyně Výpustek je stále záhadným a dodnes ne zcela neprobádaným územím. Podzemní labyrint chodeb a dómů vznikl ponorovou činností Křtinského potoka. Horní patro, které je přístupné pro veřejnost a vede zde prohlídková trasa, bylo dějištěm většiny historických událostí. Ve spodním patře, v hloubce přibližně 40 metrů pod úrovní horního patra, protéká Křtinský potok. Tyto jeskynní prostory spojuje řada propastí.

Kudy vede cesta k Výpustku?

Chráněnou krajinnou oblast Moravský kras najdete na jižní Moravě u městyse Křtiny v okrese Blansko. Parkovat můžete před vstupem do areálu jeskyně. Pěší turisté mohou jít krásnou přírodou z Babic nad Svitavou a povede je červená značka až k jeskyni.

Otevírací doba a vstupné

Jeskyně Výpustek je otevřena celoročně. Bližší informace o aktuální otevírací době a vstupném na webových stránkách Správy jeskyní České republiky www.caves.cz/jeskyne/jeskyne-vypustek. Doba prohlídky je přibližně 75 minut s délkou trasy 600 metrů. Doporučujeme teplé oblečení, neboť teplota v jeskyni se pohybuje kolem 8o C. Vstup je bezbariérový s doprovodem.

Kontakt

Jeskyně Výpustek
679 05 Křtiny
tel.: +420 516 439 111; +420 731 515 340
e-mail: vypustek@caves.cz, vypustek.rezervace@caves.cz
www: www.caves.cz/jeskyne/jeskyne-vypustek
GPS: 49.2908761N, 16.7241517E

Kam se jít najíst a ubytovat?

Moravský kras a také krásná příroda vás jistě zláká k procházkám a návštěvám dalších zpřístupněných jeskyní, například Balcarky, Kateřinské, Punkevní nebo Sloupsko-Šošůvské. Ubytovat se můžete například v Hotelu Skalní mlýn nebo v Penzionu s restaurací Obůrka.

Hotel *** Skalní mlýn
Skalní mlýn 96, 678 01 Blansko
tel: +420 516 418 113
e-mail: info@skalnimlyn.cz
www.skalnimlyn.cz

Restaurace a penzion Obůrka
Obůrka 17, 678 01 Blansko
tel.: +420 516 416 107, +420 725 357 807
e-mail: info@restaurace-oburka.cz
tel. Penzion: +420 606 224 972
e-mail: penzion@restauraceoburka.cz
www.restaurace-oburka.cz