Zlíňáci bioodpad poctivě třídí. Jejich snahu ale umí zhatit jednotlivci

ZLÍN – O zájmu obyvatel Zlína třídit bioodpad svědčí narůstající množství sváženého odpadu i požadavky na přistavování dalších veřejných nádob. V současnosti se na území města nachází sedm tisíc dvě stě hnědých nádob u rodinných domů a přes sto padesát veřejných stanovišť na rostlinný odpad z kuchyní, květiny, zeminu z květináčů, drobné větve a trávu. Bohužel snahu většiny umí podkopat lidé, kteří do těchto popelnic neváhají vyhodit elektroniku nebo plasty. Nežádoucí příměsi pak bioodpad znehodnocují.

Čistý bioodpad je přitom možné jednoduše zpracovat. „Naším zájmem je získat čistý a kvalitní materiál rostlinného původu, který je možné bezproblémově zpracovat na kompostárně na kvalitní kompost,“ vysvětluje vedoucí Odboru životního prostředí a zemědělství Vladimíra Pavlovová.

Znečištěná várka odpadu dokáže kontaminovat celý svoz. Materiál je pak nutné přebrat, a i tak končí z velké části na skládce. Nežádoucí příměsi mohou také poškodit překopávací a drtící mechanizmy kompostárenských strojů. „Z uvedených důvodů vkládejte bioodpad do hnědých nádob volně ložený, bez igelitových nebo papírových sáčků, spojovacích drátů a stuh. Nevkládejte ani žádné rozložitelné a kompostovatelné plastové nádobí. Reálně se nerozloží a kontaminuje kompost,“ vyzývá Pavlovová.

Nádoby jsou ve městě sváženy po dvou týdnech, v zimním období pak po měsíci. Pokud bude ale některé ze stanovišť vyhodnocena jako rizikové vzhledem k opakující se kontaminaci, bude pro následující rok zrušeno. Zpracovaný kompost mohou přitom obyvatelé Zlína bezplatně odebrat pro vlastní použití v areálu skládky Suchý důl. Podmínky odběru naleznete na webových stránkách Technických služeb Zlín.