Agroturistika není jen dočasný trend. Lidé se vrací k přírodě

LIBERECKÝ KRAJ – Venkovská turistika, pobyty na rodinných farmách a agroturistika lákají stále více turistů. Také v Libereckém kraji je spousta zajímavých míst, která lze za tímto účelem v rámci soudobého módního trendu navštívit. Jedním z nich je i Farma Vysoká u Chrastavy.

Na Farmě Vysoká se nabízí příležitost poznat a vyzkoušet si, jaké to je pečovat o koně, sedlat je, čistit, vodit, místovat a uzdit. Nabízejí tu profesionální výcvik jízdy na koni pro začátečníky i pro pokročilé, přičemž potřebné vybavení je možné po domluvě na místě zapůjčit.

Pro děti od 8 do 15 let je pak určen příměstský a pobytový tábor, zaměřený na všeobecné aktivity kolem života koní – i zde platí, že je určen pokročilým i méně zkušeným. Děti se zde seznámí se vším, co souvisí s koňmi a péčí o ně: v programu jsou například přednášky od kováře a veterináře, přirozená komunikace, lonžování, voltiž, dámské sedlo, westernové ježdění, skákání, drezura, zaplétání koní, stavba překážek a další.

Pro návštěvníky farmy je připraveno ubytování v hotelu, občerstvení je možné si dát v místní restauraci. Jednou z nabídek farmy je i pořádání svateb. Pro veřejnost je připravena spousta zajímavých akcí, nejbližší z nich je již 9. ročník Country a Western Festivalu Vysoká 2019, který se koná ode dneška do neděle 21. července.

„Myslím, že venkovská turistika není jen dočasný trend. Lidé s čím dál větším pracovním tlakem hledají klid a vrací se k přírodě. A právě to jim jsou schopné poskytnout farmy na venkově,“ uvedla radní Libereckého kraje Květa Vinklátová.

O farmě Vysoká jsme vás informovali začátkem loňského prosince ZDE, když část ubytovacího prostoru farmy vyhořela a někteří koně se rozutekli po okolí. Škoda se vyšplhala do desítek milionů korun.

Foto: Liberecký kraj