Krumlov zaměří pozornost na vypouštění odpadu do kanalizace

ČESKÝ KRUMLOV – V poslední době došlo v Českém Krumlově opakovaně k problému v důsledku nesprávného užívání kanalizace. Na několika místech ve městě se kanalizace stala nepropustnou a vznikla havárie, která způsobila nejen její nefunkčnost, ale došlo i k úniku odpadní vody do řeky. Město proto nad rámec běžné údržby zajistilo mimořádné čištění kanalizace.

Na základě zkušeností, kdy domácnosti i komerční provozy vhazují do kanalizace naprosto nevhodný odpad, který ji zanáší a ucpává, se město Český Krumlov zaměří na důsledné kontroly technologických zařízení napojených na kanalizaci sloužících k předčištění odpadních vod před jejich vypouštěním do kanalizace.

„Častým problémem je, že domácnosti i restaurace vylévají do kanalizace tuky, oleje ze smažení, které spolu s dalším odpadem, jako jsou například vlhčené ubrousky a jiný nevhodný odpad, tvoří v kanalizaci nepropustnou zátku,“ uvádí starosta Dalibor Carda.

Kanalizace má kruhový profil, a pokud se zanese nevhodným odpadem, nemůže odpadní vody správně odvádět a ty pak vytékají kanalizačními přepady nebo šachtami, případně se mohou objevit přímo v nemovitosti, neboť nemají kvůli neprostupnosti kanalizace možnost odtéct.

„Producenti odpadních vod, kteří provozují kuchyni s přípravou 30 a více jídel denně, nebo jídelnu s ohřevem jídla s výdejem 60 a více jídel denně, jsou povinni předčišťovat odpadní vody z kuchyně v lapači tuků vhodné velikosti a účinnosti,“ uvádí Vlasta Horáková, vedoucí Odboru životního prostřední a zemědělství.

Vypouštění látek, které nejsou odpadními vodami, je porušením zákona č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a lze za to uložit sankci do výše sto tisíc korun. Vodoprávní a stavební úřady se proto v následujících měsících intenzivněji zaměří na kontrolu restauračních provozů.

„Apelujeme na veřejnost a důrazně doporučujeme, aby nakládala s odpadem odpovědně a správně,“ dodává starosta.

Tuky z domácností a kuchyní se po vychlazení slévají např. do PET lahví a odevzdávají do odpadových nádob (zelené popelnice s příslušnou etiketou), příp. ve sběrném dvoře (v případě motorových olejů). Jen tak může být následně zajištěna jejich odborná likvidace.

Zdroj: tisková zpráva