Maminky ve zlínské porodnici se dočkají modernějšího a příjemnějšího prostředí

ZLÍN – Gynekologicko-porodnické oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně má za sebou první fázi rozsáhlé rekonstrukce. V rámci ní věnovalo vedení nemocnice pozornost rodičkám s rizikovým nebo patologickým těhotenstvím, které musí trávit týdny před porodem na nemocničním lůžku. Nově se budoucí maminky dočkají většího komfortu a bezpečí.

Díky probíhajícím změnám bude zlínská porodnice i nadále patřit mezi republikovou špičku. „Z realizovaných změn bych určitě upozornil na centralizovaný monitoring rizikových těhotných. Tento centrální monitoring plánujeme ještě v letošním roce instalovat i na porodních sálech,“ uvedl primář gynekologicko-porodnického oddělení Martin Trhlík.

Krajská porodnice hodlá ve zlepšování podmínek pro budoucí maminky pokračovat. Kromě přístrojového a materiálového vybavení chce dále rozvíjet i samotnou péči. „Pracujeme na projektu centra porodní asistence, kdy se u maminek při bezproblémovém průběhu těhotenství snažíme o maximální podporu přirozeného porodu vedeného pouze porodní asistentkou, což je nyní žádaný trend v tomto oboru zohledňující soukromí rodiček,“ vysvětlila vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Kateřina Slováčková.

Každý rok se v porodnici odehraje dva tisíce sto až dva tisíce tři sta porodů. Jen letos zde přišlo na svět před jedenáct set dětí. „Mezi významná centra nás neřadí pouze počty porodů, ale také to, že máme statut perinatologického centra. Těch je v České republice pouze dvanáct a právě do nich jsou v každém kraji soustředěny rizikové porody. Jsme vybavení novorozeneckou jednotkou intenzívní péče, takže se můžeme starat o jakékoliv rizikové nebo předčasně probíhající porody. Máme s nimi dlouholeté zkušenosti a můžeme nastávajícím maminkám i jejich dětem zaručit vysokou míru profesionality,“ doplnil primář Martin Trhlík.