Třebíčští kriminalisté dopadli aktivního sprejera, „zkrášlil“ téměř 80 objektů

TŘEBÍČSKO – Kriminalisté z Třebíčska objasnili rozsáhlý případ sprejování. Devatenáctiletý mladík sprejoval v Třebíči, Jaroměřicích nad Rokytnou a Náměšti nad Oslavou a od roku 2017 způsobil škodu bezmála 160 tisíc korun. Může jít do vězení až na tři roky.

Devatenáctiletý mladík čelí obvinění ze spáchání dvou trestných činů. „Z přečinu poškození cizí věci a přečinu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení,“ řekla Miluše Vostálová, zástupkyně vedoucího oddělení obecné kriminality s tím, že obviněný muž v minulosti ještě nebyl soudně trestaný.

Mladík od roku 2017 poškozoval svým sprejováním ve městech na Třebíčsku různé objekty. Policisté dokázali, že sprejoval v šestašedesáti případech, při kterých poškodil kolem osmi desítek objektů. Dvě třetiny objektů najdete v Třebíči, ve dvanácti případech „pracoval v Jaroměřicích a zbývajících deset případů souvisí s Náměští nad Oslavou.
„Na objekty sprejoval nebo je popsal nápisy různých barev, rozměrů a obsahu. Majetek ve městech poškozoval na různých místech. Střídal také objekty, které se staly jeho cílem. Muž posprejoval autobusové zastávky, stěny nejrůznějších budov, vrata a dveře, zdi či kontejnery, popisoval lavičky, zábradlí i rozvaděče a poškodil také další objekty,“ informovala policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Nejvyšší škody způsobil v Jaroměřicích

Na boční stěnu hospodářské budovy nasprejoval nápisy, každý v délce přibližně metr a půl, a způsobil škodu přibližně deset tisíc korun. Stejná škoda vznikla majiteli podnikatelského objektu, na jehož fasádu muž nastříkal modrý nápis.

V Jaroměřicích nad Rokytnou mladík dále například popsal také dopravní značku. V Třebíči poškodil mimo jiné osm různých autobusových zastávek, na které nastříkal nápisy. Škodu přibližně pět tisíc korun způsobil posprejováním stěny průjezdu domu, také fasády řadových garáží, omítky domu nebo zdi.