Tropické teploty o víkendu přilákají k vodě. Víte, jaká je kvalita vody na středočeských koupalištích?

STŘEDNÍ ČECHY – Chladnější počasí v posledních dnech sice nebylo pro koupání ideální, ale na druhou stranu přispělo k udržení dobré kvality vody v rybnících a nádržích. Začátkem tohoto týdne proběhla na většině kontrolovaných a sledovaných koupacích oblastech a přírodních koupalištích pravidelná hygienická kontrola spojená s odběrem vod.

Velmi dobrá situace

Situace je výborná jak na nejvýznamnějších hojně navštěvovaných oblastech, koncentrovaných na březích vodních nádrží Orlík a Slapy, tak i na ostatních menších a méně frekventovaných lokalitách v celém Středočeském kraji. Průhlednost vody je více jak 2 metry a obsah fytoplanktonu, konkrétně sinic, je velice nízký.

Na jedničku – jako ve škole

Kvalita vod je na podstatné části sledovaných přírodních koupališť a koupacích oblastech hodnocena stupněm 1, pouze na několika lokalitách bylo potvrzeno zvýšené množství fytoplanktonu. Tento stav se týká přírodního koupaliště Vyžlovka, rybníku Jureček a Proboštských jezer, jezera Poděbrady a jezera Ostrá na Nymbursku, dále pak Nového rybníku v Příbrami a Pilského rybníku u Sedlce-Prčice.

Na dvojku

Na Tyršově přírodním koupališti v Rakovníku byl v minulém týdnu zaznamenán i vyšší obsah sinic a voda byla klasifikována stupněm 3. Rozborem nových vzorků byl zjištěn výrazný úbytek sinic a kvalita vody mohla být přehodnocena na stupeň 2.

Na trojku

V současné době je stupněm 3  – zhoršená jakost vody, hodnocena pouze voda v písníku Bakov na Mladoboleslavsku. Nicméně oproti předchozím sezónám, ani zde není situace nijak kritická. Na koupališti v Bakově se tento stav projevuje poměrně pravidelně v každé sezón.  Podle hygieniků ale koupání za současného stavu neznamená pro zdravého člověka žádná rizika. U některých vnímavých jedinců by se však mohly při vodní rekreaci vyskytnout zdravotní problémy a proto doporučujeme se po koupání osprchovat.

Aktuální výsledky přímo pro vaši lokalitu