Zabezpečení přejezdů si ročně vyžádá kolem miliardy korun

PLZEŇSKÝ KRAJ – Železniční přejezdy jsou jedním z bolavých míst našich železnic. Včera jsme vás například informovali o srážce osobního auta s vlakem na železničním přejezdu u Kamenného Újezdu(článek najdete zde).

Tento palčivý problém, kdy v nejhorších případech dochází k vážným zraněním nebo usmrcení, se Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) snaží intenzivně řešit. Za zhruba miliardu korun se ročně zlepší zabezpečení asi na 150 úrovňových přejezdů. „Naší základní prioritou je doplnění či instalace závor k přejezdovému zabezpečovacímu zařízení na silnicích I., II. a III. tříd a na místních a účelových silnicích všude tam, kde to bude technicky proveditelné a účelné,“ informoval generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda.

Ke konci loňského roku bylo u silnic I. třídy vybaveno závorami 117 z celkového počtu 164 přejezdů. Do konce letošního roku jich má přibýt dalších 16 a do roku 2023 dostane závory většina zbývajících. Vybavení přejezdu včetně závor, který je dosud zabezpečený jen výstražnými kříži, stojí do 10 milionů korun.

U problematických přejezdů s výskytem vážných nehod se též nabízí možnost zbudování mimoúrovňového přejezdu, někdy může být dokonce nejvhodnější zřízení tzv. náhradního přístupu. „Na úrovňových přejezdech bude vždy určitá míra rizika střetu vlaku s auty. Proto je nutné neustále snižovat počet těchto nebezpečných přejezdů,“ doplnil Jiří Svoboda.

Instalace moderních technologií je dalším způsobem dosažení dokonalejší bezpečnosti. Jsou jimi kamery, které automaticky zaznamenají přestupek a registrační značku auta neukázněného řidiče. Zatím byly umístěny na několika desítkách železničních přejezdů.