Léto je zpět. Jaká je na jihu Čech kvalita vody v přírodě?

JIHOČESKÝ KRAJ – Meteorologové nám na víkend a příští týden slibují opět letní teploty, a tak jistě mnoho z vás zamíří k vodě. Z tohoto důvodu jsme připravili přehled, jak to vypadá s koupáním v přírodních vodách na jihu Čech.

Úplně nezávadná a podle hygieniků voda vhodná ke koupání je na Lazně v Borovanech, dále ve Sportovně-rekreačním areálu Kozský potok v Sezimově Ústí a na koupališti v Borku u Českých Budějovic.

Voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi je pak na Lipně. Konkrétně se jedná o pláže na Lipně nad Vltavou, v Horní Plané a v Černé v Pošumaví. „Dle aktuálního rozboru je pouze překročena hodnota ukazatele chlorofyl-a a snížená průhlednost,“ říkají hygienici. Ty samé podmínky jsou i na rybníku Hejtman na Třeboňsku.

Zhoršenou jakost vody hlásí Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje na Orlíku, konkrétně ve veřejném tábořišti Podolsko. Dle aktuálního rozboru je překročena limitní hodnota ukazatele sinice, chlorofyl-a a vodní květ. „Je zde mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat čistou vodou,“ upozorňují hygienici.

Staňkovský rybník na Jindřichohradecku spadá do zvláštní kategorie. Dle aktuálního rozboru je voda vhodná ke koupání. S ohledem na vyhodnocení mikrobiologických ukazatelů za uplynulé koupací sezóny je však voda souhrnně hodnocena jako voda nevhodná ke koupání. „To znamená, že voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem,“ uvádí Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje.