Policisté budou dohlížet na Sázavafest

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU – Policisté z Vysočiny se připravují na návštěvu Sázavafestu. Nepůjdou se bavit, ale budou pracovat. Jejich cílem bude zajistit klid a veřejný pořádek ve městě a okolí v souvislosti s konáním tohoto multikulturního festivalu, který letos připadá na termín od čtvrtka 25. do neděle 28. července.

Opatření budou policisté zaměřovat především na ochranu lokality s vysokou koncentrací osob a na zajištění veřejného pořádku a bezpečnost v dopravě. „Proto jsme věnovali maximální pozornost přípravě bezpečnostního opatření a ve spolupráci s pořadatelskou službou jsme nastavili srozumitelná a přísná bezpečnostní pravidla pro vstup návštěvníků dovnitř areálu zámeckého parku,“ uvedla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Do bezpečnostního opatření jsou zařazeni policisté pořádkové, dopravní, cizinecké i kriminální policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, kteří budou zajišťovat dohled nejen přes den, ale hlavně v nočních hodinách, a to po celou dobu trvání festivalu. V letošním roce budeme využívat vlastní speciální monitorovací vozidlo. „Monitorovací a záznamová technika, kterou je vozidlo vybaveno, nám umožní sledovat situaci ve stanovém městečku, ale také na místech, která jsou určena pro parkování účastníků festivalu. V případě potřeby budeme mít k dispozici také policejní potápěče, protož v blízkosti zámeckého parku, kde se festival koná, se nachází vodní plocha,“ doplnila Čírtková.

Nejdůležitějším úkolem pro policisty bude po celou dobu trvání festivalu dohlížet na veřejný pořádek ve městě. Pěší hlídky budou monitorovat situaci na příchodových a odchodových trasách návštěvníků festivalu a dohlížet, aby nebyla ohrožena bezpečnost občanů nebo jejich majetku.

„Hlídky budou působit především preventivně v centru města, kde by mohlo docházet k výtržnostem. Na odjezdových trasách z města pak budeme dohlížet také na plynulost provozu a budeme kontrolovat řidiče, zdali dodržují všechna ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích.,“ uvedl k bezpečnostnímu opatření jeho velitel Richard Krejčí, vedoucí odboru služby pořádkové policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

Do hledáčku se dostanou i řidiči, jestli neusedli za volant pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. „V loňském roce jsme právě v dopravě zaznamenali velké množství přestupků, z nichž většinu jsme vyřešili na místě uložením pokuty v příkazním řízení,“ připomněla Dana Čírtková.

Parkujte na vyznačených místech a auta řádně zabezpečte

„V souvislosti s očekávaným příjezdem velkého množství motorizovaných návštěvníků do města upozorňujeme, aby lidé dbali pokynů policejních hlídek a neparkovali svá vozidla jinde než na místech, která jsou k tomu vyhrazená, a aby věnovali pozornost dopravnímu značení. Když zaparkují a vozidlo opustí, měli by jej řádně uzamknout a nenechávat uvnitř na sedadlech žádné cenné věci, které by mohly přilákat pozornost zlodějů. Stejnou pozornost by měli lidé věnovat také všem svým osobním věcem – osobním dokladům, mobilním telefonům, kabelkám nebo batohům,“ doplnil zástupce velitele bezpečnostního opatření Pavel Nováček, vedoucí územního odboru Havlíčkův Brod.