Ledečtí záchranáři mají novou výjezdovou stanici

LEDEČ NAD SÁZAVOU – Během letních prázdnin se ledečtí záchranáři přestěhují z pronajatých prostor v místní Poliklinice do vlastního. Sídlit budou v horní části areálu Gymnázia, SOŠ a VOŠ na ulici Koželská. Nové výjezdové stanoviště stálo přes 12 milionů korun, stavbaři ho postavili za 330 dní.

„Stavbě už loni v srpnu předcházela demolice původního objektu, který se ukázal pro potřeby ZZS nerekonstruovatelný,“ informoval náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast ekonomiky a majetku Martin Kukla.

Typizovaný objekt záchranné služby má k dispozici dvojgaráž a plnohodnotné zázemí pro výjezdové týmy záchranářů. „Důsledně jsme oddělili dopravní proudy záchranné služby a školy, tak aby nedošlo k jejich kolizi, vybudovali jsme nový výjezd na hlavní silnici, došlo i na přeložky areálových inženýrských sítí a terénní úpravy kolem objektů,“ doplnil Martin Kukla.

Aktuálně přichází na řadu práce truhlářů a IT techniků, následovat bude stěhování, které by krajská záchranka ráda stihla do konce prázdnin. „Stěhování bude probíhat za provozu tak, aby nedošlo k jeho přerušení, určená směna pak zahájí v konkrétní den činnost v 7.00 hodin ráno už v nových prostorách. Nájemní smlouvu na Poliklinice máme ukončenu ke konci srpna, a k tomu datu plánujeme oficiální opuštění současně používaných prostorů, které už nevyhovovaly především dispozičně a komplikovaný byl i výjezd sanitek k zásahům,“ potvrdila ředitelka ZZS Kraje Vysočina Vladislava Filová.

Zdravotnická záchranná služba funguje v Ledči nad Sázavou od roku 1994, od roku 2005 pod hlavičkou Kraje Vysočina, spádová oblast zahrnuje přibližně 20 tisíc obyvatel. Z tohoto stanoviště vyjíždí záchranáři ročně k více než 1 200 případům.