Cyklisté, můžete se těšit. Už na podzim se projedete přes řeku Moravu na Slovensko po lávce

HODONÍN – Po více než tisíci letech se znovu propojí slovanské hradiště v Mikulčicích s areálem kostela sv. Margity z 9. století v Kopčanech na Slovensku. Ve čtvrtek přes řeku Moravu položil největší jeřáb v Česku novou ocelovou lávku pro pěší a cyklisty, která bude otevřená na přelomu října a listopadu.

Mostní konstrukce dlouhá více než sto metrů tak znovu spojila velkomoravskou archeologickou lokalitu, kterou protínala státní hranice. Lávku dlouhou 143 metrů dělníci napojí na další 50 tun těžkou konstrukci na březích, tam ji musí upevnit a připojit na ni cyklostezky. Podobné montáže nejsou příliš časté. Střední díl mostní konstrukce usadil mezi oba břehy řeky Moravy obří jeřáb za tři hodiny. Stroj, který je svého druhu největší v Česku, musel zvednout a přenést z břehu díl mostu, který váží přibližně 200 tun. „Ve středu jsme si to zkoušeli zvedat, protože bylo potřeba, aby se jeřábník s konstrukcí dlouhou 90 metrů trefil na pilíře na obou březích na centimetry,“ vysvětlil projektant konstrukce z firmy V-CON Jan Blažek.

Náklady na celý projekt stavby mostu včetně navazujících cyklostezek vyjdou asi na 100 milionů korun. Propojení plánovaly téměř patnáct let společně Jihomoravský a Trnavský kraj. Spojením dvou historicky významných míst s vykopávkami vznikne přeshraniční archeopark. Očekává se, že by mohl zvýšit šance na zapsání Mikulčic na seznam UNESCO. „Lávka propojí památky Velkomoravské říše, ale také unikátní přírodu a také dvě národní sítě cyklostezek,“ uvedl jihomoravský hejtman Bohumil Šimek.

Usazování mostu v Mikulčicích

Po více než 1000 letech se znovu propojí slovanské hradiště v Mikulčicích s areálem kostela sv. Margity v Kopčanech na Slovensku. Lávka, kterou dnes přes řeku Moravu položil jeřáb, bude otevřená na přelomu října a listopadu. ????

Zveřejnil(a) Události Brno dne Čtvrtek 25. července 2019