Motoristé, dejte si pozor při placení parkování! Jižní Moravou se šíří podvodná aplikace. Peníze zaplatíte zbytečně

BŘECLAV – Břeclavští strážníci upozornili tento týden policii, že aplikace s názvem SMS ParkovaCzech, která by měla umožňovat platbu parkovného z mobilu přes odeslanou zprávu, je podvod. Lidé s mobilními telefony s Androidem si ji mohou zdarma stáhnout na portálu Google Play.

Pokud ale někdo prostřednictvím aplikace SMS ParkovaCzech odešle platbu, peníze skončí bůhvíkde a parkování nezaplatí. „Aplikace nabízí platbu za parkování nejen v Břeclavi, ale i v jiných městech v Česku, kde víme, že tato forma služby hrazení parkovného není,“ uvedl velitel městských strážníků Stanislav Hrdlička. Strážníci vědí především o městech v regionu, kdy aplikace nabízí platbu v Kyjově, Hodoníně, Vyškově nebo Bučovicích. Není vyloučeno, že je dostupná i v dalších krajích. „Informujeme města, o kterých je nám známo, že tuto službu stejně jako my nepodporují, aby si provedla vlastní vhodná opatření. Oběti této aplikace zatím tolerujeme a řešíme domluvou s tím, že jsou poučeni o skutečnosti, že naletěli podvodníkovi,“ dodal velitel.

Strážníci dali podnět státním policistům, aby se začali falešnou aplikací zabývat. „Vše je na začátku. Budeme prověřovat, zda došlo ke spáchání trestného činu, zda jsou nějací poškození, zda se jedná pouze o regionální problém nebo celorepublikový,“ sdělila policejní mluvčí Kamila Haraštová. Poškozené zatím evidují minimálně břeclavští strážníci.