Cihelna byla zavážena neoprávněně. Biotrend Morava po sobě začal uklízet

KROMĚŘÍŽ – Šetření obvodního báňského úřadu pro území krajů Jihomoravského a Zlínského již dříve prokázalo, že společnost Biotrend Morava zavážela pozemek města ve vážanské cihelně neoprávněně. Radnice se nyní chystá na geodetický průzkum, který se uskuteční 12. srpna. „Cílem je zjistit, jaký materiál byl na pozemek města společností Biotrend Morava navezen. Odebrané vzorky budou vyhodnoceny v laboratoři, výsledky budeme znát v říjnu,“ informoval starosta Jaroslav Němec.

Společnost, která pozemek zavážela v rozporu s povolením, již po sobě začala uklízet a pomalu uvádí prostor do původního stavu. „Biotrend Morava již začal materiál z městského pozemku odstraňovat,“ potvrdil vedoucí radničního odboru životního prostředí Petr Vodák. Pozemek je také pod dohledem nově instalované kamery.

Při srpnové kontrole budou odebrány vzorky pomocí zemních sond z hloubky tří metrů pod terénem a také ze sondážních rýh ze svahu ze strany od jezera. „Po vyhodnocení vzorků bude město vědět, zda je navezený materiál nebezpečný, nebo zda je v souladu s podmínkami rekultivace hliniště Vážany podle rozhodnutí báňského úřadu,“ doplnil Vodák.