Elektrizující, skoro až ožehavé. Takové byly nedávné problémy některých obyvatel Zlína

ZLÍN – Problémy, s nimiž se občané obrací na městskou policii, se občas nachází mimo běžnou sféru její působnosti. V uplynulém týdnu museli strážníci zasahovat v několika případech, kdy obyvatele Zlína potrápila elektřina. Dostali se tak do situací, kdy zprostředkovávali informace o plánovaných odstávkách, kontrolovali vypnutou žehličku a nakonec zachraňovali starší paní před nebezpečnou konvicí.

Nejprve se na operačního důstojníka MP Zlín obrátil rozčilený volající, který si stěžoval na výpadek elektřiny. „Když strážník marně vysvětloval, že distribuce elektrické energie pro konečné spotřebitele nespadá mezi aktivity provozované městskou policií, nabídl dotyčnému, že věc sám prověří. Tak vzápětí učinil a dotyčný se spokojil se zprostředkovanou informací, že plánovaná odstávka se již blíží ke svému konci,“ popsal mluvčí MP Zlín Pavel Janík.

Do nepříjemné situace se dostala devětapadesátiletá žena, která odjela na dovolenou na druhý konec republiky. Po odjezdu ji ale přepadly pochyby, jestli skutečně vypnula žehličku, kterou ráno používala. „K prověření události tak k jejímu bydlišti zamířila hlídka z místního okrsku, která žádné stopy po hrozícím požáru nezaznamenala. Majitelka bytu přesto požádala strážníky, aby vstoupili dovnitř a věc raději osobně prověřili,“ uvedl Janík. Hlídka po prohlídce ženu ujistila, že je žehlička skutečně vypnutá.

S obavami se na strážníky obrátila šestasedmdesátiletá seniorka, kterou vystrašilo opakované vypnutí elektrického obvodu v jejím bytě jističem. „Shodou okolností byl ve službě strážník, který byl původní profesí mechanik elektronických zařízení, a ještě větší náhodou měl s sebou na služebně potřebný „vercajk“,“ sdělil Janík. Strážníci zjistili, že příčinou byla rychlovarná konvice, která se nacházela ve stavu těsně před vyhořením. „Oznamovatelce tak sdělili, že je tento spotřebič životu nebezpečný, a ta jim odvětila, že zcela novou konvici má již několik let schovánu ve skříni, ale tu starou jí prostě bylo líto vyhodit,“ uzavřel Janík.