Ve Středních Čechách se právě natáčí šest velkých filmových projektů! Kraji se to vyplatí!

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Téměř každý známý český film nebo seriál se alespoň částečně točil ve Středních Čechách. Za nejznámější jmenujme alespoň Vesničku mou střediskovou, Slavnosti sněženek nebo Na samotě u lesa. Na filmových plátnech se teprve objeví velkofilm Jan Žižka.

Jan Žižka

„Dodnes se tu tak velký film jako Jan Žižka netočil a dlouhé roky možná natáčet nebude,“ říká ředitel Středočeské filmové kanceláře Marek Černoch. „Točil se hned na několika místech ve středních Čechách. Myslím, že právě tento snímek hodně zviditelní náš kraj a podpoří filmovou turistiku.“

František Kriegel

Co se už ví, že se ve Středních Čechách chystá film o Františku Kriegelovi, jediném, kdo se v roce 1968 v Moskvě „nesklonil“. Natáčejí se tu i další filmy, jejichž názvy zatím nebyly zveřejněny. „Produkce si filmy hlídají a dávkují informace o filmu podle svého. Mají přísná pravidla a jsme vázáni mlčenlivostí. Můžu ale prozradit, že v této chvíli asistujeme u natáčení šesti velkých projektů. Filmů a seriálů,“ uvedl Černoch.

Zahraniční produkce

Ve Středních Čechách se natočila také spousta zahraničních filmů, byly to kupříkladu Bídníci, Iluzionista, Kletba bratří Grimmů, Most u Remagenu nebo jeden z nejslavnějších současných seriálů s Orlandem Bloomem – Carnival Row. „Lákáme k nám filmaře z celého světa. Když si štáby vyberou právě střední Čechy, přináší to kraji ekonomický efekt,“ říká Marek Černoch. Filmové štáby využívají v místě natáčení ubytování, stravování, nebo pronájem techniky. Často také oslovují místní firmy s výrobou kostýmů nebo rekvizit. To všechno má přínos pro místní firmy a region. Posiluje to i turistický ruch.

Nabídka lokací i služby

Středočeská filmová kancelář za poměrně krátkou dobu svého působení zmapovala v kraji téměř tři stovky míst vhodných pro natáčení. Je schopna už nabídnout mnohá nádherná místa, která nejsou tak známá a frekventovaná. „Naší prací je nabídka lokací podle potřeb a záměru produkce. Dále asistujeme filmovým štábům při vyřizování formalit u záborů, dopravních omezení nebo při vyřizování asistence záchranných složek. Jsme v kontaktu nejen s úřady, ale i s majiteli nemovitostí,“ uvádí ředitel kanceláře Marek Černoch. Pro české a zahraniční produkce to nepochybně znamená velký přínos.