České Budějovice uvažují o změně s předzahrádkami. Jaké?

ČESKÉ BUDĚJOVICE – V létě jsou nejen v krajské metropoli k posezení velmi oblíbené předzahrádky restauračních zařízeních. Ty však fungují převážně v letních měsících a poté si na posezení musíme počkat do další sezony. Pro „Budějčáky“ by se však tento zaběhnutý dosavadní režim mohl změnit.

„Uvažujeme o možnosti zachovat jejich provoz kontinuálně po celý rok, protože mnozí lidé tam chodí rádi, některým podnikatelům to konvenuje a atraktivitě Budějovic to může velmi prospět,“ říká náměstek primátora Ivo Moravec.

V tuto chvíli je však potřeba upřesnit například, kolik peněz restauratéři městu zaplatí. V současnosti je totiž nastavena dvojí sazba. Jedna pro letní provoz, druhá pro zimní. „Společně s pracovníky odboru správy veřejných statků vzniká nový Tržní řád, který by právě na tyto nejasnosti odpověděl a stanovil například provozní dobu i poplatky s ohledem na místo provozoven a další nezbytnosti. Ten ale vstoupí v účinnost až v lednu 2020. Nyní si tedy musíme, vzhledem k úvaze o celoročnímu provozu předzahrádek, ujasnit pravidla pro překlenovací období,“ dodává náměstek.