Dítě bylo nalezeno ve vodě bez známek života

HRADECKO – Lidé byli v šoku! Objevili ve vodě malého chlapce, který se vůbec nehýbal. Jeho zdravotní stav byl velmi vážný a na místo musel být povolán vrtulník. Jak to s tříletým klukem dopadlo?

Tříleté dítě zmizelo v podvečer na břehu jedné z pískoven na Královéhradecku. Krátce na to ho lidé našli ve vodě, avšak nejevilo žádné známky života. Svědci zavolali na tísňovou linku a podle rad operátorů se pustili do resuscitace. Na místo byl také povolán pomocí aplikace v mobilu i tzv. first responder (někdo, kdo je schopný realizovat rychlý zásah u člověka, který je v přímém ohrožení života). Ten laikům v oživování pomáhal až do příjezdu sanitky a vrtulníku. „Zdravotníci okamžitě převzali malého pacienta do své péče a po několika minutách rozšířené resuscitace se jim povedlo obnovit jeho spontánní srdeční aktivitu,“ uvádí tiskový mluvčí Ivo Novák.

Když byly základní životní funkce stabilizovány, bylo dítě ve vážném zdravotním stavu letecky převezeno do fakultní nemocnice v Hradci Králové. Malý chlapec měl obrovské štěstí, že laická první pomoc byla provedena kvalitně a že vyškolený first responder dorazil na místo včas.