Jaký poklad střeží sv. Barbora na hradě Grabštejn?

Nejcennějším klenotem, který na hradě hlídá patronka horníků, je kaple sv. Barbory z poloviny 16. století. Při návštěvě této unikátní památky zažijete neskutečný pocit pokory k tomuto maličkému prostoru, který je nádhernou renesanční památkou s ojedinělou výmalbou.

Šlechtické sídlo nedaleko trojmezí

Původně gotický hrad ze 13. století najdete nedaleko trojmezí Čech, Německa a Polska. K hradu vás z parkoviště Nad Grabštejnem zavede pěšina přes lesopark, dlouhá přibližně 250 metrů. Hrad byl v 16. století přestavěný na honosný renesanční zámek a nabízí vám několik prohlídkových okruhů. Projděte se staletími „proti proudu času“, můžete vystoupat na věž s vyhlídkou, nebo putovat hradem křížem krážem. 

Patronka horníků hlídá skvost

Skutečné poklady objevíte v prohlídkovém okruhu Architektonické a umělecké unikáty, který vás zavede do grabštejnských sklepů a navštívíte renesanční klenot, kapli sv. Barbory. Její zdi jsou pokryty plošnou výmalbou s motivy z Nového zákona, květin a ovoce. S nebeské klenby na vás budou shlížet andělíčci. Během prohlídky se seznámíte s životem grabštejnské patronky a také navštívíte její sochu.   

Zážitková prohlídka pro děti

Malí návštěvníci se mohou těšit na speciální interaktivní a zábavnou prohlídku hradu, kdy si sami vyzkouší, jak se dříve na hradě žilo, jak se panstvo oblékalo či stolovalo. Mohou se obléknout do kostýmu, psát starým brkem anebo poznávat hudební nástroje. Trasa prohlídky je zkrácená a přizpůsobena malým dětem.

Na hradě se pořád něco děje

Na státním hradě Grabštejn se od dubna do prosince koná řada akcí, jako jsou dětské nebo noční prohlídky. Letos ještě můžete stihnout řemeslný jarmark (3. a 4. srpna) nebo Hradozámecký den 2019 (31. srpna). Po celý měsíc srpen můžete shlédnout  výstavu s názvem Památky osiřelé, věnovanou historickým církevním stavbám, které čekají na svou záchranu.

Turistické informace

Prohlídky okruhů nejsou bezbarierové, pouze areál zámku a nádvoří. Volný pohyb psů je zakázán, mějte svého mazlíčka na vodítku. Cyklisté jsou vítáni, svá kola mohou zanechat ve stojanech před hradem.

Místo

Liberecký kraj, okres Liberec, Chotyně – Grabštejn, silnice I. třídy 35 a III. Třídy 2713
GPS hradu: 50.8460086N, 14.8761319E
GPS parkoviště: 50.8474475N, 14.8781169E

Kontakt

Státní hrad Grabštejn
463 34 Hrádek nad Nisou
tel.: +420 482 724 301
e-mail: grabstejn@npu.cz
www.hrad-grabstejn.cz

Otevírací době a vstupné

Bližší informace o otevírací době a vstupném na webových stránkách www.hrad-grabstejn.cz.

Kam se jít najíst?

Ochutnat hradní speciality můžete přímo v krčmě U Mehla ze Střelic. Otevírací doba je shodná s otvírací dobou hradu. Telefon do hradního šenku je 608 829 009.

Kde se ubytovat?

Penzion La Campagna
Sokolská 356, 463 34 Hrádek nad Nisou
tel.: +420 736 482 422
e-mail: info@lacampagna.cz
www.lacampagna.cz