Nedívejte se? Neřešitelný případ  duševně nemocné bezdomovkyně!

MLADÁ BOLESLAV – Už od loňského roku se duševně nemocná žena vždy usadí na nějakém frekventovaném místě v Mladé Boleslavi a začne kolem sebe hromadit odpad a tím zlobit veřejnost i radnici. Naposledy se na doporučení strážníků z parku Výstaviště „přestěhovala“ na Krásnou louku. Zřejmě jí tam má být krásně.

Z blázince rovnou na ulici

Žena se vrátila do města po půlroční hospitalizaci v psychiatrické nemocnici. Podle lékařů sice trpí duševní chorobou, ale její stav není tak vážný, aby ji bylo možné zbavit svéprávnosti. Na druhou stranu byl dost vážný, aby byla půl roku na psychiatrii. Diagnóza tedy nemohla být banální a nešlo o nějakou ojedinělou psychotickou ataku. Delší hospitalizace ale nejspíš nebyla možná, protože v rámci reformy psychiatrické péče převládl trend útlumu psychiatrických léčeben, kdy jejich funkci přebírají docházková Centra duševního zdraví. Jejich terénní týmy mají i těžce duševně nemocným pacientům vést normální život.

Zákonná pomoc nemožná

„Zvýšit kvalitu života osob s duševním onemocněním a pomáhat jim žít v jejich přirozeném prostředí,“ chtějí na svém webu i pracovníci Centra duševního zdraví v Mladé Boleslavi. Drsné, pokud jde o ulici. Ale jaké jsou možnosti, když se tam nemocné ženě líbí a není nesvéprávná, tady nezmůže nic ani sociální odbor. Návrhy sociálních pracovnic na přestěhování například do azylového střediska odmítá. Z veřejného prostranství ji nelze vystěhovat. Stále dokola je proto nahlašovaná na příslušný odbor magistrátu kvůli přestupku znečišťování veřejného prostranství, s čímž nesouhlasí. A současná legislativa to neumí v zákonných mezích vyřešit.  Dobře míněná ochrana psychiatrických pacientů složitým a přísným institutem zbavení svéprávnosti se tak někdy může obracet i proti nim samotným.