Spalující plameny zničily domek i louku

ŠUMPERSKO – Spalující drama při požáru rodinného domku na Šumpersku mají za sebou hasiči. Ve čtvrtek odpoledne zachvátily plameny jeho střechu. Hasiči tak čelili extrémnímu žáru v už tak horkém počasí. Plameny se nekompromisně šířily domem v obci Hrabová u Zábřehu i jeho přístavbami. Škody se teprve sčítají.

Kromě domku se šířil požár také na přístavby a sousední louku, zde nabral rozměrů na ploše zhruba 50 krát 50 metrů. „Vážnější situace se odehrávala přímo v zasažené budově, kde byla zasažena plocha o rozloze střech všech staveb, zhruba 30 krát 15 metrů. Složitější  to bylo v nepříjemném skrytém hoření v podhledových, zdvojených částech,“ popsal mluvčí hasičů Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Po několika hodinách boje s plameny musely dorazit další jednotky s hasiči. Někteří byli odvolaní dokonce z jiného zásahu. Posily dorazily právě v době největší intenzity požáru. „Plameny v krátkosti nekompromisně prošly i do střechy přilehlého rodinného domku, na skladované otopové dřevo a další různý materiál,“ uvedl mluvčí.

Hasiči pak část střechy odkryli a postupně dohledávali s termokamerou  skrytá ohniska. Museli rozebrat střešní konstrukci a odstranit poškozené krovy. „Z našeho pohledu se jednalo o velmi fyzicky náročný zásah navíc umocněný extrémním žárem, v již tak klimaticky vysilujících vysokých teplotách,“ dodal Hošák.

Celé drama skončilo krátce před dvacátou hodinou večer, kdy spoušť převzali majitelé. Jedna z jednotek zůstala na místě, aby dohlížela na požářiště.