Hasiči našli zavaleného muže mrtvého. Na videu je vidět náročnost prací

BŘECLAV – V sobotu 3. srpna o půl jedné zahájili hasiči složitý zásah ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku. Mladého muže zasypala suť při čištění deset metrů hluboké studně. Na místě zasahují profesionální a dobrovolní hasiči včetně Záchranného útvaru HZS ČR ze Zbirohu a Báňské záchranné služby z Libušína a Hodonína. Hodinu před nedělní půlnocí nejsou vyprošťovací práce stále dokončené. Nikdo přesně neví, co se vlastně stalo. Mladý muž byl v ten okamžik na dně studny sám. Spekuluje se, že kamenné vyzdění staré studny mohlo staticky narušit právě vypuštění vody.

Hasiči okamžitě zahájili záchranné práce uvnitř studny. Povolali na místo speciální techniku na stabilizaci objektů s hasiči-lezci, kteří jsou vyškoleni pro práci nad volnou hloubkou. Po průzkumu podzemních prostor zahájili stavbu výdřevy uvnitř studny, aby nedošlo k dalšímu zborcení. Po několikahodinové práci na zabezpečení stavby byl nasazen sací bagr Záchranného útvaru. „Speciální stroj celou noc odsával suť. Velké kameny, které bagr nebyl schopen nasát, museli hasiči dopravit na povrch z hloubky několika metrů pomocí kladkostroje. Každý uvolněny metr prostoru se pak musel stabilizovat výdřevou. Uvnitř studny o průměru jeden a půl metru vznikla dřevěná konstrukce, která zmenšila prostor na rozměry přibližně 90 krát 90 centimetrů,“ popsal mluvčí hasičů Jan Dvořák.

V neděli se hasiči dostali do hloubky přes osm metrů pod povrchem. Statika studny byla však natolik narušená, že museli nad ránem přesušit všechny práce. Na místo povolali statika a Báňskou záchrannou službu. Ráno se se všemi přítomnými dohodli na dalším postupu pro zajištění bezpečnosti všech zasahujících. Báňská záchranná služba začala ihned vylepšovat konstrukci uvnitř studny podle jejich osvědčených postupů. Stabilizace studny byla dokončena před půlnocí. Hasiči začali s odklízením zbývajících sutin na dně tak, aby se dostali do hloubky deseti metrů, kde by měl být muž pod sutinami zavalen. „V sobotu na záchraně muže pracovaly čtyři desítky osob. V neděli pokračovalo dalších více jak třicet osob. Hasiči ve vysokém nasazení pracují na místě již více jak 35 hodin,“ doplnil Jan Dvořák.

Aktuálně:

Po téměř 55 hodinách se zásah ve Velkých Pavlovicich pomalu chýlí ke konci. Mladíka hasiči našli a vyprostili. Bohužel lékař již mohl pouze konstatovat úmrtí.

Vyprošťování zavaleného mladíka ze studny

Takto vypadá zásah uvnitř studny ve Velkých Pavlovicích.

Zveřejnil(a) HZS Jihomoravského kraje dne Pondělí 5. srpna 2019