Řidiči, pozor na lesní zvěř na Berounsku. Poslední případy varují!

BEROUNSKO – V současném období opět stoupají počty střetů automobilů s lesní zvěří. Svědčí o tom i dva poslední případy z Berounska.

V katastru obce Libomyšl na silnici III. třídy 2. srpna 2019 krátce před půlnocí vběhlo řidiči osobního vozu BMW X5 náhle z levého travnatého silničního příkopu do jízdní dráhy divoké prase. Střetu již nebylo možné zabránit, prase po nárazu uhynulo. Způsobená škoda na autě byla vyčíslena na částku 45 tisíc Kč.

A ještě jednou divočák

K další dopravní nehodě, při níž došlo ke střetu s lesní zvěří, vyjížděli policisté na Berounsku v neděli dne 4. srpna 2019, opět kolem půlnoci. Řidička jela po silnici III/23511 ve směru od obce Líšná směrem na obec Žebrák. Na 10,105 km uvedené komunikace řidičce náhle vběhlo do vozovky z levé strany ze silničního příkopu rovněž divoké prase a došlo ke střetu přední části vozidla s divočákem. Prase poté odběhlo do lesa. Ke zranění osob nedošlo. Způsobená škoda byla vyčíslena na částku 30 tisíc Kč. Naštěstí ani v jednom případě nedošlo ke zranění osob.

Řidiči pozor!

Policisté upozorňují všechny řidiče, aby v místech lesního porostu a polí, zvláště za snížené viditelnosti, v nočních a brzkých ranních hodinách dbali zvýšené opatrnosti a zpomalili svou jízdu, aby v případě výskytu lesní zvěře dokázali včas zareagovat. Pokud už nelze střetu zabránit, řidiči by neměli podle odborníků náhle měnit směr jízdy, protože takovým manévrem může dojít ještě k daleko fatálnější havárii – například nárazu do stromu. Pamatujte, že dálkovými světly zvěř nezaženete. Daleko spíš dochází k jejímu oslnění a větší dezorientaci, proto je lepší dálková světla v tento okamžik přepnout.

Když už se stane…

Pokud dojde ke střetu se zvěří, měli by řidiči přivolat na místo policisty, kteří o úhynu vyrozumí myslivecké sdružení, nebo tak musí učinit sami. Pozor na to! Jestliže se některý z řidičů rozhodne si sraženou zvěř ponechat a z místa odvézt, dopustí se trestného činu zatajení věci, za který mu v případě odsouzení může hrozit až roční trest odnětí svobody.

Náhrada škody?

Lesní zvěř nepatří majiteli lesa ani komukoli jinému. Náhradu škody od myslivců čekat nemůžete. V okamžiku, kdy svým vozem zvěř srazíte, se zvěř stává majetkem mysliveckého sdružení, které má v místě dopravní nehody svůj revír. V případě, že máte havarijní pojištění, škoda se likviduje pojišťovnou standardně jako u jakékoli jiné nehody. Pokud takto pojištěni nejste, škodu musíte uhradit ze svého.