Padesátnice na šrot způsobila bouračku! Nadýchala tři promile!

KLADENSKO – Řízení pod vlivem alkoholu, i když jde často jen o malé množství, může snadno skončit tragicky. Stačí malá nepozornost, mírně zpomalené reflexy a řidič může zničit život nejen sobě, ale i jiným. Proto je odpovědnost za volantem klíčová. Žena, která způsobila 25. července dopravní nehodu,  nadýchala ovšem téměř 3 promile alkoholu. To už je stav těžké opilosti, při kterém je podle policistů bezpečné ovládání motorového vozidla v silničním provozu zcela vyloučeno!

Opilá vjela do protisměru

Osmačtyřicetiletá řidička osobního vozidla BMW jedoucí ve směru od obce Stochov – Slovanka směrem na Lány přejela 25. července se svým automobilem do protisměru a způsobila tak střet s jiným autem. Přestože se sedmadvacetiletý řidič protijedoucího vozidla Citroen Jumpy snažil kolizi vyhnout, došlo ke srážce a zároveň ke zranění jeho šedesátiletého spolujezdce, který musel být převezen do nemocnice.

Co způsobí 3 promile v krvi

Řidička vyvázla bez zranění. Po provedení dechové zkoušky displej, policisté kroutili nevěřícně hlavou, přístroje ukázal hodnoty 2,78 a 2,85 promile. Je sice pravda, že alkohol působí na každého z nás individuálně, ale stav od 2,0 – 3,0 promile alkoholu v krvi už běžně způsobuje problémy se slovně vyjadřovat, dochází k výrazné poruše chůze, přichází spavost, a co hůř ve většině případů už zaniká sebekontrola nebo koordinace pohybů. Kromě dalších známých účinků alkoholu jako jsou špatný odhad vzdálenosti a nesoustředění, existuje v tomto stádiu ještě nebezpečnější vliv , na který upozorňují psychologové – odtažení od reality. Řízení se může zdá být zábavnou hrou, odpadá sebekritičnost, zvyšuje se tolerance k riziku, chyby se bagatelizují, pokud jsou vůbec vnímány.

Pravděpodobnost nehody u řidiče s alkoholem v krvi

Od 0,3 do 0,9 promile – 7x větší

Od 1,0 do 1,4 promile – 31x vyšší

Nad 1,5 promile – 128x větší

Co dál s opilou řidičkou?

Řidičce byl už na místě nehody zadržen řidičský průkaz a v pátek 2. srpna jí policisté sdělili podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Pokud je řidiči prokázáno, že za volant usedl s více než 1 promile alkoholu v krvi, dopustil se trestného činu řízení ve stavu vylučujícím způsobilost. Trestem za takové chování je udělení 7 bodů v rámci bodového hodnocení a celou záležitost navíc posuzuje soud. Trest může být odnětí svobody až na dobu 3 let, zákaz řízení motorového vozidla v době 1 až 10 let a pokuta 25 000 až 50 000 Kč.  Stojí to za to?