Ve středních Čechách bylo letos už spácháno 31  sebevražd! Při černých myšlenkách pomůže záchranářské Call centrum

STŘEDOČESKÝ KRAJZáchranáři se v terénu poměrně často setkávají s lidmi, kteří se rozhodli dobrovolně ukončit svůj život. Letos ve středních Čechách už vyjeli už 31 dokonaným sebevraždám,“ uvedla pro Noviny kraje tisková mluvčí středočeské záchranky Petra Effenbergerová. A jejich počet se každým rokem mírně zvyšuje.

Sebevraždu na několik způsobů nakonec přežil!

Některé hrůzně zvolené způsoby sebevraždy nutí k zamyšlení, pod jak obrovským subjektivním psychickým tlakem dotyčný člověk musel být. V jak zoufalé situaci musel být jednapadesátiletý muž, který se 29. července nedaleko Lidic pokusil o sebevraždu. Nejprve napsal dopisy na rozloučenou, pak spolykal léky, zapil alkoholem a zkusil se udusit výfukovými plyny. Když smrt nepřišla, rozhodl se život rázně ukončit nabouráním v automobilu do vzrostlého stromu. Auto sice patřičně zdemoloval, ale přežil. Snad probuzený pud sebezáchovy ho přiměl, že si nakonec sám přivolal záchrannou službu. Bez další pomoci však není jisté, že se o dobrovolný odchod ze světa nepokusí znovu.

Finanční a osobní problémy

Ten samý den chtěl ukončit dobrovolně svůj život pod koly vlaku muž v Mladé Boleslavi. V kolejišti za Slovankou si ho všimla pozorná žena a ohlásila to policii.  Tak se podařilo na dispečinku ČD včas zastavit vlaky. Muž zprvu odmítal jakoukoliv komunikaci, nakonec přiznal, že k plánované sebevraždě ho dohnaly finanční a osobní problémy.

Ve zdánlivě bezvýchodné situaci existuje opora a „vrba“

Pokud se nacházíte v těžké, pro vás neřešitelné situaci, nebojte se zavolat středočeské záchranářské Call centrum, které vzniklo podle britského modelu jako první v České republice. Volání je zdarma a operátoři se na čísle 800 888 155 mohou stát nejenom rádci, ale i oporou a vrbou v těžkých životních situacích.

Muži páchají sebevraždu 4x častěji než ženy

Tendence ukončit svůj život vlastní rukou je podle statistik ČSÚ u mužů zhruba čtyřnásobně vyšší než u žen. Nejvíce sebevražd páchají lidé ve věku 50–54 let, po 60. roku věku jich opět ubývá. Nejvíce lidí volí pro dobrovolnou smrt oběšení. U mužů tento způsob převažuje: oběšením umírá více než 60 % sebevrahů-mužů, zatímco mezi ženami obvykle 40–45 %. Druhou nejčastější formou dokonané sebevraždy je u žen otrávení (21 %). U mužů je druhou nejčastější formou dokonané sebevraždy v současné době zastřelení (13 %), které je u žen evidováno naopak zřídka (2 %). Další větší skupinu sebevražd (zejména u žen) naplňují sebevraždy skokem z výše, jejichž zastoupení se naopak během let zvýšilo, u mužů na 10 % a u žen až na 19 %.

Call centrum záchranářů