Celníci si posvítili na cizince, objevili nelegální pracanty

PELHŘIMOV, NOVOMĚSTSKO – Pět nelegálně pracujících zahraničních dělníků odhalila v úterý 6. srpna mobilní hlídka Celního úřadu pro Kraj Vysočina při kontrole na staveništi v Pelhřimově. Při předchozích kontrolách navíc vysočinští celníci zjistili, že nelegální pracovníci si vydělávali také na Novoměstsku.

V Pelhřimově pracovali dělníci na polská turistická víza, která zahraniční pracovníky neopravňují k tomu, aby na území České republiky vykonávali výdělečnou činnost.
„Letní sezona se projevuje zvýšeným počtem nelegálních zaměstnanců také v restauračních provozech. Koncem července objevili celníci v jednom z hotelů na Novoměstsku devět nelegálně pracujících osob,“ informoval mluvčí Celního úřadu pro Kraj Vysočina Richard Zeman.

Vysočinští celníci do této chvíle uskutečnili v tomto roce 87 kontrol zaměstnávání cizinců a zkontrolovali 212 zahraničních osob. „U 59 z nich pojali důvodné podezření z nelegálního výkonu práce, čtyři osoby neměly ani povolení k pobytu v České republice a u dalších 49 jedinců se jejich zaměstnavatel dopustil mírnějšího prohřešku, když nesplnil informační povinnost vůči příslušné pobočce Úřadu práce,“ doplnil Richard Zeman.
Za nesplnění informační povinnosti může být zaměstnavatelům uložena pokuta až 100 tisíc korun. Tomu, kdo umožní výkon nelegální práci, hrozí pokuta do maximální výše 10 milionů korun.

Jaké jsou povinnosti zaměstnavatele?

Pokud zaměstnavatel uzavře pracovní smlouvu s občanem EU, má za povinnost o tom informovat úřad práce, a to nejpozději v den jeho nástupu do zaměstnání. Občané ze zemí mimo EU mohou pracovat v tuzemsku pouze na základě platného povolení, osoby s trvalým pobytem povolení mít nemusí.